Trivan: Saradnja Srbije i Italije omogućiće da zelena ekonomija dobije viši prioritet

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Saradnja Srbije i Italije omogućiće da zelena ekonomija dobije viši prioritet

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da Srbija želi da unapredi saradnju sa Italijom i omogući da zelena ekonomija dobije viši prioritet u Srbiji.

Ministar je naItalijansko-srpskom forumu održive, zelene i cirkularne ekonomije u Beogradurekao da su projekti koji generišu razvoj značajna šansa za Srbiju jer "u reciklažnoj industriji postoji na hiljade novih radnih mesta".

Po njegovim rečima, održiva, zelena i cirkularna ekonomija se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << međusobno podržavaju i doprinose društveno-ekonomskom napretku.

"Važno je da podstičemo zeleni razvoj koji će unaprediti privrednu aktivnost, investicije, preduzetništvo i nivo zaposlenosti, istovremeno usmeravajući pažnju na postepeni prelaz na nove tehnologije", kazao je Trivan, sa prenosi se u saopštenju ministarstva.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je da se Srbija sve više bavi pitanjima zaštite životne sredine, kao i da je saradnja Srbije i Italije u toj oblasti veoma značajna jer je Evropi prioritet životna sredina i cirkularna ekonomija koja čuva resurse i podstiče rast.

"Cirkularna ekonomija je najefikasniji model za ostvarivanje održivih proizvodnih modela jer kada neki proizvod dostigne svoj kraj, onda ona stupa na snagu kako bi se posle proizvod mogao ponovo upotrebiti u industriji", kazao je on.

Po njegovim rečima, Italija ima novi model cirkularne ekonomije koji upošljava 500.000 ljudi i ostvaruje uštedu od 500 do 600 milijardi evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.