To bi bilo pogubno za obe zemlje i destabilizujuće za svet

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 09:06

"To bi bilo pogubno za obe zemlje i destabilizujuće za svet"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen danas je izjavila da SAD i Kina imaju značajna neslaganja i da se o njima mora razgovarati "jasno i direktno".

Jelen je na konferenciji za novinare rekla da su bilateralni sastanci sa visokim kineskim zvaničnicima proteklih dana bili "direktni, sadržajni i produktivni" i da su pomogli da se stabilizuju često teški odnosi, prenosi Rojters.

Američka ministarka finansija izjavila je da veruje da su Kina i SAD postigle određeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napredak i da mogu da imaju zdrav odnos.

"Nijedna poseta neće preko noći rešiti izazove koje imamo. Ali očekujem da će ovo poseta pomoći da se izgradi fleksibilan i produktivan kanal komunikacije sa novim ekonomskim timom Kine", saopštila je Jelen.

Ona je rekla da je cilj posete uspostavljanje i produbljivanje veza sa novim ekonomskim timom Kine, smanjenje rizika od nesporazuma i otvaranje puta za saradnju u oblastima kao što su klimatske promene i dugovanja. Jelen je ponovila da Vašington ne želi razdvajanje od kineske ekonomije, dodajući da bi to bilo "pogubno za obe zemlje i destabilizujuće za svet".

Navela je i da će, ako SAD nastave sa ograničavanjem izlaznih investicija, to biti urađeno na transparentan, usko ciljan način i kroz jasno postavljanje pravila.

Jelen je uverena da će SAD i Kina imati češći kontakt u budućnosti.

"Predsednik Džozef Bajden i ja ne posmatramo odnos između SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Verujemo da je svet dovoljno velik da obe naše zemlje napreduju", naglasila je Jelen.

Američka ministarka je rekla da SAD žele da vide "otvorenu, slobodnu i pravednu ekonomiju", a ne onu koja primorava zemlje da se svrstavaju na neku stranu. Ona je kazala da je iskoristila razgovore da izrazi "ozbiljnu zabrinutost" o, kako je nazvala, "nepoštenoj ekonomskoj praksi" Kine i nedavnom porastu prinudnih mera protiv američkih firmi.

Jelen je sa kineskim sagovornicima razgovarala i o ratu Rusije u Ukrajini i rekla da je "od suštinske važnosti" da kineske firme izbegavaju da pružaju Rusiji materijalnu podršku za rat ili izbegavanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.