Svi naši problemi mogu da stanu u jednu frazu

Izvor: B92, 16.Jun.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi naši problemi mogu da stanu u jednu frazu"

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da je zajednički problem država u regionu Zapadnog Balkana nedovršena ekonomska tranzicija.

"“Sve naše zemlje u reginu su upućene jedna na drugu. Gotovo dve trećine naših trgovinskih investicionih tokovarealizujemo sa Evropskom unijim i svi delimo identične probleme. Ti problemi se mogu nazvati jednom rečenicom - nedovršena ekonomska tranzicija”", rekao je Vlahović na otvaranju regionalnog Samita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečhićima.

Problemi zemalja Zapadnog Balkana se, kako je rekao, ogledaju u niskim stopama rasta, veoma slabim investicijama, sa izuzetkom Crne Gore, koja je zahvaljujući visokim javnim investicijama uspela da pogura stopu rasta, ali je pogurala i ukupno zaduženje - i spoljno i javno.

Visoka stopa nezaposlenosti je takođe, prema njegovim rečima, još jedan zajednički problem zemalja u regionu, a naročito visoka stopa nezaposlenosti mladih kadrova.

Vlahović je istakao da je Srbija u proteklih nekoliko godina prošla kroz period vrlo intenzivne fiskalne konsolidacije, precizirajući da je ukupan budžetski deficit zemlje smanjen za gotovo četiri puta, sa nekih šest procenata na 1,4 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

“Spoljni deficiti su trostruko smanjeni u odnosu na 2012. godinu, pre svega deficit tekućih plaćanja i spoljotrgovinski deficit. Ali ono što Srbiju tek očekuje jeste reforma i restrukturiranje javnog sektora i pre svega restrukturiranje javnih preduzeća. To će biti ključna i odlučujuća bitka na putu uspešnog završetka ekonomske tranzicije”, naveo je Vlahović.

Primećujući da se poređenjem relevantnih podataka država Zapadnog Balkana nameće zaključak da sve imaju gotovo istovetni problem nedovršene tranzicije, predsednik SES-a je poručio da će ta organizacija nastaviti i ubuduće da podržava direktnom organizacijom, koorganizacijom ili institucionalnim partnerstvom ovakve i slične skupove, koji su u funkciji pružanja pomoći kreatorima monetarnih i fiskalnih politika da se dođe do najboljih rešenja.

Vlahović je naveo da je regionalna saradnja cilj SES-a koji vrlo konstruktivno sarađuje sa društvima ekonomiasta Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, i komorama Crne Gore i Makedonije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.