Samit ministara finansija i guvernera danas u Bečićima, NIN organizator skupa

Izvor: Blic, 16.Jun.2017, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit ministara finansija i guvernera danas u Bečićima, NIN organizator skupa

Tradicionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona pod nazivom "Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju", u organizaciji beogradskog nedeljnika NIN počeo je juče i trajaće do sutra u Bečićima u hotelu "Splendid".

Teme ovogodišnjeg samita su monetarna politika zemalja regiona, finansijska inkluzija i banke u regionu, brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, kao i reforma poreske uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i borba protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju organizatora.

Zvanični rad skupa, čiji je medijski partner agencija Tanjug, počeće 16. juna panelom guvernera pod nazivom "Monetarna politika zemalja regiona - između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke", na kom će pozdravnu reč imati guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

U okviru panela biće razmotrene preporuke guvernera centralnih banaka iz regiona ministrima finansija o tome kako do bolje koordinacije monetarne i fiskalne politike, biće reči o uticaju kvantitativnih olakšica ECB-a na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu.

Učesnici će, takođe, razmeniti mišljenja o novoj politici FED-a posle pobede Donalda Trampa, odnosno mogućim posledicama po svet, evrozonu i region, o tome da li je rekordno niska inflacija razlog za veselje ili zabrinutost, a izložiće i iskustva iz regiona u rešavanju problematičnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Dnevnim redom su predviđena i pitanja o stabilnost bankarskog sistema, o izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, o tome da li je MMF potreban regionu, o isplativnosti štednje uz rekordno niske kamatne stope, regionalnog saradnji centralnih banaka, itd.

Uvodna izlaganja na panelu će, kako najavljuje organizator, pored guvernera Centralne banke Crne Gore i guverneri centralnih banaka Albanije Genta Sejka, Makedonije Dimitar Bogov, Hrvatske Boris Vujčić, Slovenije Boštjan Jazbec, BiH Senad Softić i kosovski guverner Bedri Hamza.

Predstavnici Svetske alijanse za finansijsku inkluziju (AFI), Svetske banke, EBRD-a, centralnih banaka, ministarstava rada i socijalne politike, kompanije MasterCard i banaka regiona, govoriće na panelu "Finansijska inkluzija - svetski trendovi i praksa u regionu".

U okviru tog panela učesnici će "pretresti" pitanja od ciljeva i realnih dometa globalnog partnerstva za finansijsku inkluziju, preko novih tehnologija kao glavnog potencijala za povećanje finansijske inkluzije u zemljama regiona, do novih alata za povećanje finansijske pismenosti i stanja u regionu u pogledu finansijske isključenosti ljudi, s obzirom da u svetu 2,5 milijardi stanovnika nema račune u banci.

Drugi dan kako do bržeg privrednog rasta

Drugog dana samita biće održan panel ministara finansija "Novi prioriteti - brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug", na kom će govoriti ministar finansija Srbije Dušan Vujović zajedno sa ostalim ministrima finansija iz regiona.

Siva ekonomija - neprijatelj broj 1 javnih finansija, smanjenje poreskog opterećenja na rad - bajka ili realnost, uticaj evropskih integracija na javne finansije regiona, strukturne reforme i posledice na javne finansije, budžetski deficit - stvar izbora ili sudbina, samo su neke od tema o kojima će govoriti ministri finansija.

Među najavljenim učesnicima su ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, kao i ministri finansija Albanije Arben Ahmetaj, zatim slovenačka ministarka Mateja Vraničar, hrvatski ministar Zdravko Marić, makedonski Kiril Minoski, i mnogi drugi.

U nastavku samita biće održan i panel direktora poreskih uprava regiona na temu "Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije", na kom će, između ostalog, biti razmotreni uloga i značaj Poreske uprave za reformu javnog sektora, rešavanje problema dugova velikih poreskih obveznika, značaj edukacije poreskih obveznika i sagledati rezultati reformi i modernizacije poreskih uprava u minulih 12 meseci.

Pored Miomira Mugoše, direktora Poreske uprave Crne Gore, učešće u radu ovog skupa uzeće i Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije, kao i direktori poreskih uprava Albanije, Hrvatske, Slovenije Makedonije, Republike Srpske, Federacije BiH, direktor Uprave za direktno oporezivanje BiH, kao i direktor kosovske poreske uprave.

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Saveza ekonomista Srbije i kompanije Japan Tobačo International, čiji će direktor korporativnih poslova i komunikacija Goran Pekez prisustvovati samitu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sinoć koktel, danas o finansijskoj stabilnosti regiona: Počeo ekonomski samit u Bečićima, NIN organizator skupa

Izvor: Blic, 16.Jun.2017

Svečanim koktelom dobrodošlice u Bečićima je neformalno otvoren Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji danas počinje s radom...Koktelu, organizovanom sinoć u prijatnom ambijentu terase hotela "Splendid", prisustvovali su čelni ljudi monetarnih vlasti...

Nastavak na Blic...

Regionalno okupljanje: Počeo samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava

Izvor: Capital.ba, 16.Jun.2017

BEČIĆI, Samit „Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju“ počeo je danas u Bečićima, u Crnoj Gori, a regionalni ministri finansija, guverneri i direktori poreskih uprava u naredna dva dana razmijeniće iskustva o pitanjima monetarnih politika, finansijske inkluzije, bržeg...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.