Svetska banka: Pad BDP-a Srbije ove godine tri odsto, oporavak naredne godine

Izvor: Beta, 22.Okt.2020, 11:39

Svetska banka: Pad BDP-a Srbije ove godine tri odsto, oporavak naredne godine

Srpska ekonomija će posle više godina solidnog rasta ove godine biti u recesiju, a pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosiće tri odsto, dok se u 2021. očekuje rast od 2,9 odsto, saopštila je danas Svetska banka."Dugotrajna kriza izazvana kovidom-19 tokom leta, izbori, usporavanje zakonodavne aktivnosti i ekonomska kretanja širom sveta uticaće na rast u ovoj godini", navodi se u novom ekonomskom izveštaju Svetske banke.Ukazano je da je još jedan razlog za sporiji oporavak u drugoj polovini 2020. visoka osnovica za poredjenje iz druge polovine 2019.Učešće radne snage i nezaposlenost beleže pad tokom pandemije, istakla je Svetska banka i dodala da su mere izolacije uvedene zbog pandemije sprečile veliki broj radnika da nadju posao, što je dovelo do njihovog napuštanja tržišta rada.U drugom kvartalu ove godine, u odnosu na 2019. na tržištu rada bilo je 183.000 ljudi, medju kojima je 132.000 prethodno imalo posao u sivoj ekonomiji, pa je tako stopa pala na rekordno niskih 7,3 odsto.Medjutim, kako je istakla Svetska banka, pravi uticaj pandemije na tržište rada možda neće postati poznat sve do isteka programa subvencija za zarade. Taj program je zvaršen u septembru.Dodaje se da je državni paket mera pomoći privredi doveo do rekordno visokog deficita od 4,8 odsto ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Oporavak Srbije od iduće godine, rizik državna preduzeća"

Izvor: Kamatica.com, 22.Okt.2020

Nakon solidnog rasta od 4,2 odsto u 2019, Srbija se u 2020. suočava sa recesijom od tri odsto usled krize izazvane kovidom 19.Uprkos usporavanju ekonomije, stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu 2020. bila na istorijskom minimumu od 7,3 odsto, zahvaljujući državnom programu fiskalnih podsticaja..

Nastavak na Kamatica.com...

BOLJI IZGLEDI OD OČEKIVANIH Svetska banka ima dobru prognozu za Srbiju

Izvor: Blic, 22.Okt.2020

Svetska banka potvrdila je, i u upravo objavljenom, redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, za jesen 2020, prognozu za Srbiju da će pad BDP-a u ovoj, 2020. godini biti tri umesto 3,5 odsto, ali i da naredne godine očekuje rast od 2,9 odsto.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.