Švedska centralna banka povećava negativne kamatne stope

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska centralna banka povećava negativne kamatne stope

Stokholm -- Švedski Riksbank prvi je među razvijenim ekonomijama koji je uveo negativne kamatne stope i sada će biti prvi koji će povećati te stope u naredna dva meseca.

Odluka banke prkosi preovlađujućem trendu u razvijenim ekonomijama, koje se vraćaju monetarnoj politici poznatoj kao kvantitativno ublažavanje, pri čemu centralna banka kupuje unapred određene količine državnih obveznica ili druge finansijske imovine kako bi direktno ušla u ekonomiju.

Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Britanija, Nemačka i Italija su na ivici recesije, dok je Švedska u drugom kvartalu 2019. zabeležila negativni rast od -0,1 odsto. Za razliku od Nemačke i Velike Britanije, usporavanje Švedske bilo je praćeno značajnim naletom nezaposlenosti, prenosi Bankar.rs.

U decembru 2018. Riksbank je povisila kamatnu stopu prvi put nakon sedam godina i banka je odlučna da zadrži ekonomiju na istom tragu uprkos pogoršanju osnova, ukazujući na jaku inflaciju blizu cilja od dva odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.