Švajcarci nam poklonili 28 tramvaja

Izvor: B92, 13.Feb.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci nam poklonili 28 tramvaja

Beograd je dobio još 28 tramvaja i deset prikolica od Švajcarske vlade i grada Bazela.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju za Srbiju Izabel Peri sa direktorom JKP GSP "Beograd" Željkom Milkovićem.

Nakon potpisivanja Prve izmene Ugovora o finansijskoj pomoći za preuzimanje polovnih tramvaja gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je to nastavak saradnje koju je Beograd uspostavio pre više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina, a novi tramvaji bi u Beograd trebalo da stignu krajem 2015. i početkom 2016. godine.

"Danas smo dobili 38 voznih jedinica, 28 tramvaja i deset prikolica. Skoro 30 odsto tramvajskog saobraćaja u Beogradu je predmet donacije grada Bazela", rekao je Mali novinarima ispred zgrade GSP-a.

Gradonačelnik je istakao da su se švajcarski tramvaji u prethodnom periodu pokazali kao veoma pouzdani i da je ugovor koji je potpisan danas dobar način da se poboljša gradski prevoz.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju za Srbiju Izabel Peri je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Beogradom i istakla da je od početka saradnje 2001. godine Bazel zajedno sa kompanijama za gradski prevoz donirao 38 tramvaja i 36 prikolica, a u naredne dve godine doniraće još 28 tramvaja i deset prikolica.

"Švajcarska vlada obezbedila je finansijsku pomoć od 4,2 miliona švajcarskih franaka za donaciju tramvaja i tramvajskih prikolica. Pored toga pomoć podrazumeva i remont doniranih tramvaja, donaciju rezervnih delova i tehničku obuku za osoblje i vozače", rekla je Izabel Peri.

Ona je kazala da tramvajski prevoz predstavlja ekološki najefikasniji vid prevoza i istakla da su švajcarski tramvaji veoma pouzdani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.