Sutra poskupljuju mleko i mlečni proizvodi

Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra poskupljuju mleko i mlečni proizvodi

Kompanija "Imlek" i Novosadska mlekara povećaće od sutra proizvođačke cene mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto, rečeno je Tanjugu u tim kompanijama.

Od sutra će otkupna cena mleka biti, u zavisnosti od količine i kvaliteta, od 18 do 25,6 dinara po litru za mleko ekstra klase, bez PDV -a i premije, dok je do sada otkupna cena mleka ekstra klase bila 23 dinara po litru, rekla je menadžer za odnose sa javnošću u "Imleku" Nevena Veselinović.

"Konačnu cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mleka u maloprodajnim objektima odrediće trgovačke marže i bilo bi dobro da one ostanu u domenu od deset odsto, jer bi to onda bila kontrolisana trgovina", rekla je ona, podsećajući da su trgovačke marže nekada bile osam odsto, dok ih sada trgovci sami određuju.

Novosadska mlekara će povećati proizvođačke cene mleka i mlečnih proizvoda za dva do tri dinara po litru, rekla je menadžer prodaje i marketinga u toj članici "Denjub fud grupe" Danica Filipić.

Prema njenim rečima, proizvođačka cena litra najzastupljenijeg pasterizovanog mleka biće 43 dinara i kad se tome dodaju iznosi trgovačke marže i PDV-a dobiće se maloprodajna cena.

Filipićeva je apelovala na trgovce da budu umereni u određivanju svojih zarada, kako potrošači ne bi previše trpeli.

Ona je objasnila da će to biti drugo poskupljenje novosadskog mleka u poslednjih mesec dana, a posledica je dogovora mlekare sa proizvođačima, kojima je otkupna cena povećana za 30 procenata u odnosu na onu koja je važila do septembra.

Mlekara će ubuduće dobavljačima plaćati 27 dinara po litru mleka ekstra klase, plus stimulaciju koja se daje na kvalitet i količine. To će, kako se očekuje, obezbediti uredno snabdevanje sirovinom, kao i do sada.

"Mlekara Niš" neće menjati cene, dok je mlekara iz Šapca najavila poskupljenje za desetak dana.

Prema rečima Vesne Žabić iz "Delta Maksija", ta trgovina će tek sutra imati nove cene za mleko i mlečne proizvode koje su najavile pojedine mlekare.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.