Malo stranih direktnih investicija

Izvor: B92, 17.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo stranih direktnih investicija

Beograd -- Strane direktne investicije koje imaju presudnu ulogu u razvoju privrede, u Srbiji su još uvek manje nego u Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj i Mađarskoj.

Direktne investicije u Srbiju od 2000. su iznosile 17 milijardi dolara

Srbija planira da subvencioniše strane direktne investicije do kraja 2010. godine, izjavio je srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić i dodao da Srbija nije ponudila veće podsticaje od Rumunije, ni italijanski Fijat ne bi došao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kragujevac.

On je najavio da očekuje da će u narednom periodu najveće grinfild investicije u Srbii biti u oblasti automobilske industrije, dolazak švedske Ikee (IKEA), kao i dolazak američke Siti banke.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije je kazao i da su od 2000. direktna ulaganja iznosila 17 milijardi dolara, od čega najviše u bankarski sistem - pet milijardi, proizvodne aktivnosti 2,6 milijardi, telekomunikacije 2,4 milijarde, trgovinu 1,7 milijardi i nekretnine 1,6 milijardi dolara.

Pri tome je najveći investitor bila Austrija sa sa 2,5 milijardi, Grčka sa dve milijarde, Norveška sa 1,5 milijardi i Nemačka sa uloženih 1,6 milijardi dolara, rekao je on na okruglom stolu koji su organizovali Centar za liberalno demokratske studije (CLDS) i kompanija VIP mobajl.

Dinkić je naveo da je posebno značajno što je u poslednje dve godine 60 odsto investicionih projekata u sektor proizvodnje, pre svega u industriju autodelova, elektronsku i prehrambenu. Prema njegovoj oceni, grinfild investicije će ubuduće biti ključne, jer pozitivno utiču na rast proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, kao i na tehnološki razvoj.

Ministar je najavio da će do kraja godine biti raspisan tender za zakup zapuštenih proizvodnih pogona, napominjući da su za Srbiju izuzetno važne i braunfild investicije, a može se očekivati da će najveće interesovanje biti za pogone za proizvodnju autodelova i drvnu industriju.

Administrativne i birokratske prepreke sprečavaju veći priliv grinfild investicija u Srbiju, ocenjeno je na predstavljanju studije Grinfild strane direktne investicije u Srbiji, koju je uradio Centar za liberalno demokratske studije.

Predsednik Centra za liberalno demokratske studije Boris Begović ocenio je da je veći priliv direktnih stranih investicija, posebno grinfild investicija, neophodan preduslov za dalji ekonomski razvoj Srbije.

Begović je naglasio da se Srbija ne nalazi na listi 30 najvažnijih grinfild lokacija na svetu i da grinfild investicije imaju mali udeo u ukupnim direktnim stranim investicijama od 2000. godine.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je potvrdio značaj braunfild investicija, jer, mada su one za investitore skuplje, zakup postojećih postrojenja čuva poljoprivredno zemljište od pretvaranja u industrijsko. On je podsetio i da od 2006. godine, kada je doneta odluka o privatizaciji 47 različitih vojnih objekata radi pokretanja proizvodnje, ništa nije urađeno.

Kao doprinos privlačenju inostranih investicija, Dulić je naveo to što je Zakon o zaštiti životne sredine skratio proceduru procene uticaja nove fabrike na životnu sredinu za 100 dana.

On je najavio da će novi zakoni o građevinskom zemljištu, državnom premeru, prometu nepokretnosti i javnoj svojini, rešiti probleme vezane uz vlasništvo nad građevinskim zemljištem sa kojima se investitori sada susreću.

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić je ukazala da je IT sektor delatnost koja se najbrže razvija u Srbiji i najavila da će krajem novembra biti sertifikovan prvi izdavač elektronskih potpisa.

Za 10 dana počeće i javna rasprava o Akcionom planu za razvoj IT tehnologija, a u toku je i izrada Zakona o elektronskim komunikacijama, rekla je Matićeva, istakavši da je počeo i rad na izradi Strategije prelaska emitovanja TV programa sa analognog na digitalni sistem.

Ona je kazala da su investitori veoma zainteresovai za ulaganje u IT sektor, navodeći da je najveća indijska kompanija za investiranje u nekretnine odlučila da investira u IT Park u Inđiji, gde će se proizvodti određeni delovi kao dopuna proizvodnji u Indiji.

Direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju uvoza SIEPA Vesna Perić kazala je da je ove godine odobreno 66 investicionih projekata, koja će obezbediti 13.500 novih radnih mesta, uz investicije od 430 miliona evra. Prosečna podrška po jednom radnom mestu iznosi 2.159 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Subvencije za strane investicije do 2011."

Izvor: Mondo, 17.Nov.2008

Srbija planira da subvencioniše strane direktne investicije do kraja 2010. godine, izjavio je danas srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Nastavak na Mondo...

Podsticaji investitorima do kraja 2010.

Izvor: Politika, 17.Nov.2008

Birokratija – najveća prepreka većim stranim ulaganjima u Srbiju, smatra Mlađan Dinkić ..„Fijat "ne bi ni došao u Srbiju da im nismo ponudili veće podsticaje od Rumuna.”..Ovim priznanjem potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić relativizovao...

Nastavak na Politika...

Grinfild strane direktne investicije najznacajnije za razvoj privrede u Srbiji

Izvor: Economy.rs, 18.Nov.2008, 04:37

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkic izjavio je danas da je uvodjenje sistema podsticaja od 2006. godine, koji ce trajati do kraja 2010. godine, najpozitivnija stvar koju je Vlada do sada uradila.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.