Stojaković: Lepi su spotovi s Pupinom, ali treba i da živimo

Izvor: N1 televizija, 03.Nov.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojaković: Lepi su spotovi s Pupinom, ali treba i da živimo

Urednik ekonomske redakcije “Večernjih novosti” Dušan Stojaković izjavio je u Novom danu TV N1 da ne veruje da će EU dati “zeleno svetlo” za regionalni projekat gasovoda, tzv. “Balkanski tok”, jer Zapadu, prema njegovoj oceni, nije u interesu da Rusija na Balkanu prodaje više gasa nego danas.

Stojaković je podsetio da je projekat gasovoda “Južni tok”, o čijoj je izgradnji Srbija imala potpisan međudržavni ugovor sa Rusijom, obustavljen zbog zaoštravanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << političkih odnosa između Zapada i Moskve.

Za razliku od “Južnog toka”, inicijatori tzv. “Balkanskog toka” - Mađarska, Bugarska i Srbija – odlučuli su da grade gasovod potpuno u skladu sa evropskim pravilima, i za to su zatražili dozvolu Evropske unije, odnosno Evropske energetske zajednice, podseća urednik “Novosti”.

“Skeptik sam. Mislim da Zapadu nije u interesu da Rusija prodaje više gasa na Balkanu. Mislim da nije fer da jedna država koja je mnogo propatila od raspada Berlinskog zida, ratova, bombaroavnja... bude ekonomski ograničena”, ocenio je Stojaković i dodao da bi Zapad i Moskva u ovom slučaju trebalo da “zakopaju ratne sekire”, jer ako se već svi koji posete Beograd, predstavljaju kao naši prijatelji, onda ne bi trebalo da nas sputavaju da razvijamo svoju infrastrukturu.

“Na našim televizijamo smo gledali srceparajuće spotove sa Pupinom – 'vi ste svet', ali treba i da živimo”, poručio je on.

Na konstataciju da je u politici reč “prijateljstvo” zapravo maska za reč “interes”, Stojaković je rekao da je i Rusija i SAD svakako imaju svoje interese na Balkanu, ali da ih ima i Srbija.

Upozorio je i da bi potrošnja gasa za dve ili tri godine mogla da se utrostruči, a da Srbija trenutno zavisi od gasa koji iz Rusije dolazi preko Ukrajine i Mađarske. Ukoliko bi došlo do bilo kakvog “zavrtanja slavine”, Srbija bi morala da potraži gas od skupljih izvora, objasnio je on. To znači ne samo udar na džep građana i privrede, nego i potencijalnu ekološku opasnost zbog eventualnog masovnijeg povratka na tradicionalna čvrsta gotiva – drva i ugalj.

Pored energetike, tema sastanka lidera Bugarske, Ruminije, Grčke i Srbije u Varni, bio je i sport. Naime, iskazana je namera da se ove četiri zemlje regiona kandiduju za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Stojaković priznaje da mu se ta ideja sviđa, ali da je problem činjenica da će se te godine navršiti tačno jedan vek od Mundijala u Urugvaju, i da postoji snažna kampanja da Montevideo ponovo dobije domaćinstvo.

Organizacija Svetskog prvenstva je ogroman trošak, podseća on i ističe da bi Srbija morala da izgradi potpuno novu sportsku infrastrukturu, jer je stadion “Rajko Mitić” najmlađi u zemlju, a star je 55 godina. S druge strane, velika takmičenja donose i značajan dobitak i imaju kumulativan pozitivan efekat na ekonomiju domaćina, podsetio je on.

Ipak, smatra da bi najavljena izgradnja Nacionalnog stadiona, bez organizacije Svetskog ili Evropskog prvenstva, u ovom trenutku bila skupa igračka za Srbiju.

Stojaković se osvrnuo i na pad Srbije na Duing biznis listi, ističući da je analiza ekonomske redakcije “Večernjih novosti” pokazala da je do pada došlo, pre svega, zato što Srbija kasni sa reformama, pa tako reforma katastra koja je počela da se sprovodi u junu nije ušla u ovogodišnji izveštaj.

“Neće nama Duing biznis lista pomoći da bolje živimo. Ako lepo živimo i 180. smo na listi, svejedno nam je, a ako loše živimo i prvi smo na listi, šta to nama znači”, kazao je on.

Upitan o naslovnoj strani “Ilustrovane politike” na kojoj je poziv na linč nezavisnih novinara, Stojaković je rekao da je to apsolutno neprimeren potez i nedostatak elementarne pristojnosti. Mediji u Srbiji su se, premma njegovoj oceni, ideološki podelili. “Potpuno je besmisleno da se mi kao kolege, zbog uređivačkih politika na koje smo sami pristali, lično sporimo”, poručio je on.

Usprotivio se i, kako je rekao, podeljenosti u društvu, ističući da bi bez obzira da li je neko “za Đilasa” ili “za Vučića”, morali da imamo nacionalni konsenzus o važnim državnim pitanjima, poput Kosova, spoljne politike, odnosa u regionu, standarda građana...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dušan Stojaković o SP 2030: Svako ko voli fudbal želi Mundijal u svojoj zemlji

Izvor: N1 televizija, 03.Nov.2018

Urednik ekonomske redakcije “Večernjih novosti” Dušan Stojaković izjavio je u Novom danu TV N1 mu se sviđa ideja da Srbija, Ruminija, Bugarska i Grčka zajedno organizuju Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030, ali da postoji snažna kampanja da to domaćinstvo dobije Urugvaj...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.