Srpsko-francuska saradnja, na stolu 25 sporazuma

Izvor: RTS, 13.Jul.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-francuska saradnja, na stolu 25 sporazuma

Robna razmena Srbije i Fracuske, prošle godine bila je 1,1 milijardu evra. Nastavlja da raste, tako da je od januara do maja već premašila pola milijarde evra. Poseta francuskog predsednika pospešiće saradnju dveju zemalja u svim oblastima. Kako RTS saznaje, u ponedeljak, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, moglo bi da bude potpisano čak 25 sporazuma, do danas su 22 već dogovorena, a ostali se još usaglašavaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Robna razmene Srbije i Francuske od 2013. raste sedam do desest odsto godišnje. Na francusko tržište najviše izvozimo automobilske gume, zamrznute maline i višnje. A iz te zemlje najviše uvozimo lekove, automobile i neke hemijske sirovine. Francuska je među najvećim investitorima u našoj zemlji.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose u PKS kaže da francuske investicije beleže 1,5 milijardi evra ulaganja u srpsku privredu.
"Po poslednjim podacima koje imamo one zapošljavaju gotovo 15.000 ljudi. To znači da su one zančajan partner srpskoj privredi za njen dalji razvoj. Sektori koji najviše interesuju francuske investitore jesu energetika, infrastruktura, poljoprivreda i hemijska industrija", kaže Jovanovićeva.
U Srbiji posluje 120 francuskih preduzeća, među njima su i najveće kompanije "Mišlen", "Suez", "Vansi", "Šnajder elektrik".   
"Ja mislim da brojke govore same po sebi Francuzi su zaista zadovoljni ni jedno od preduzeća koje je došlo u Srbiju nije otišlo, šta više ona su i unapredila poslovanje", kaže Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore.
"Moram da priznam da smo mi za proteklih 20 godna koliko poslujemo na teritoriji Srbije izuzetno zadovoljni sa poslovnim ambijentom što govori u prilog tome da svake godine uposlimo stotinak novih inženjera. I ova poseta predsednika Makrona nadam se da će doprineti tome da i mnoge druge kompanije iz Francuske nađu svoje mesto pod srpskim nebom", kaže Dejan Marković, direktor "Šnjader elektrika" za Srbiju i Crnu Goru. 
Posle nabavke "Erbasovih" helikoptera već je potvrđeno da je među sporazumima koji će biti potpisani, pet su iz oblasti naoružanja i vojne opreme.
Nenad Miloradović, pomćnik ministra odbrane u Sektoru za meterijalne resurse rekao je da dva memoranduma potpisuje Ministarstvo odbrane sa odgovarajućim francuskim gigantima i oni se odnose na radarske i elektroske sisteme za vazduhoplovstvo - takođe za eloktronske sisteme za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila.
"Kmpanija Petoletka potpisuje sporazum koji se tiče inicijalnih navigacionih sistema naših artiljeriskih sistemasistema. Planira se potpisuvanje dva ugovora sporazuma za nabavku novih sistema naoružanja", kaže Miloradović.
Kako saznaje  RTS, dve zemlje će potpisati dokumeta o proširenju saradnje u oblasti: pravosuđa, carina, javne administracije, obrazovanja, kulture i sporta.
Na stolu će biti i memoradumi o saradnji "Elektromereža Srbije" i francuskog opertora sistema, Beogdaskih elektrane i "Sueza" za proizvodnju toplotne energije iz deponije Vinča, Beogradskog vodovaoda i kanalizacije i "Veolija", kao i tri memoranduma o razvoju vetroparkova i geotermalne energije u Vojvodini. A očekuje se i jedan veliki posao.
"Ovoga puta ponovo idemo u sektor transporta. Francuze naročito interesuje metro i nadam se da ćemo to ovoga puta i da finalizujemo, da će se uraditi taj međudržavni sporazum", rekla je Sanja Ivanić.
Iz francuske ambasade je najavljeno da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena i regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.