Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište

Izvor: RTS, 20.Feb.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište

Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote vinjaka, sira i cigareta, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dve i po godine se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom, a najbitnije je da dođe do finalizacije tog sporazuma, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Rasim Ljajić.

"Sporazum predviđa neograničen izvoz voćnih rakija na evroazijsko tržište, a izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta", rekao je Ljajić.
Prema rečima ministra Ljajića, svakako da u ovom trenutku nemamo još kapacitet da zadovoljimo tako ogromno tržište, ali veruje da će ovaj sporazum biti podstrek da naši proizvođači prošire kapacitete.
Kada je reč o gubicima koje trpi srpska privreda tri meseca od uvođenja prištinske takse od 100 odsto, Ljajić kaže da je reč o gubitku od oko 90 miliona evra.
"Ukoliko se takse ne ukinu, ti gubici će biti mnogo veći, problem je gubitak tržišta. Već su se pojavili privrednici iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Makedonije, koji svojom robom zamenjuju srpske proizvode", rekao je Ljajić. 
Srpska roba se na kosovskom tržištu pojavljuje i alternativnim kanalima ili kroz sivu ekonomiju, a nekada se naši proizvodi plasiraju u Makedoniju odakle se reeksportuje na Kosovo. 
Godinama se priča o nižoj ceni rominga, a prema rečima ministra Ljajića, početkom aprila se očekuje sporazum o nižoj ceni rominga koji će, osim Makedonije, Crne Gore i BiH, ovog puta uključiti i Albaniju i KiM.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da se u dogledno vreme snize cene rominga i sa zemljama EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Krajem aprila potvrda Srbije na evroazijskom tržistu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019

Krajem aprila Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju koje broji više od 180 miliona potrošača...Dve i po godine se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom i najbitnije je da dođe do finalizacije sporazuma, rekao je ministar u Jutarnjem programu Javnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ljajić: Sve spremno, sporazum oko evroazijske unije u martu

Izvor: B92, 20.Feb.2019

Ministar trgovine Rasim Ljajić očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom biti kompletno usaglašen 20. i 21. marta...Tada je zakazana poslednja runda razgovora...Ljajić za Tanjug kaže da su pre dva dana vođeni razgovori pregovaračkih timova o finalizaciji teksta...

Nastavak na B92...

Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2019

Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote i vinjaka, sira i cigareta, rekao je za RTS ministar trgovine,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.