Srbija gradi terminal za kombinovani transport

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija gradi terminal za kombinovani transport

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saglasili su se da je izgradnja terminala za međunarodni kombinovani transport robe od velikog značaja za Srbiju i Beograd, pa će republika i grad nastaviti sa aktivnostima oko određivanja optimalne lokacije, finansiranja, kao i buduće vlasničke i upravljačke strukture terminala.

Terminal za intermodalni transport biće izgrađen u blizini najvećih saobraćajnica - železničkih, putnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i vodnih, a kao moguće lokacije pominju se Batajnica i Makiš. Za realizaciju tog projekta zainteresovana je i Evropska unija, koja finansira izradu projektne dokumentacije, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Dogovoreno je da ta dokumentacija bude pripremljena do početka iduće godine i sa njom će Srbija i Beograd konkurisati kod pretpristupnih fondova EU, kako bi što lakše bilo rešeno pitanje investicija.

Predstavnici Republike i Beograda dogovorili su se da na sledećem sastanku, kroz desetak dana, konačno odluče o mestu gde će se graditi terminal, a do tada treba da bude pripremljena sva potrebna dokumentacija kako bi odluka bila doneta.

Predviđa se da će terminal biti izgrađen tokom 2013. godine, kada se očekuje i nastavak izgradnje pratećih sadržaja terminala na prostoru od oko 100 hektara.

Vrednost investicije za izgradnju terminala sa pristupnim saobraćajnicama je oko 20 miliona evra.

Za izgradnju terminala za intermodalni transport postoji veliko interesovanje i privatnog sektora i izvan granica Srbije, pa se očekuje da bi to mogao da bude i prvi objekat na kome će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva, navedeno je u saopštenju.

Prema ocenama stručnjaka, Beograd bi mogao da postane centar jugoistočne Evrope za međunarodni kombinovani transport robe.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.