Šoškić: Objektivan izveštaj EK u ekonomskom domenu

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2016, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Objektivan izveštaj EK u ekonomskom domenu

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u ekonomskom domenu je objektivan, kaže profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Dodaje da su napravljeni pomaci, pre svega, kad je reč o balansiranju budžeta, kao i da su započete reforme u javnim preduzećima. "Upozoreno je da je nedovoljan nivo investicija. iako smo imali rast investicija, prema zvaničnim podacima države, i dalje je udeo investicija u Bruto domaćem proizvodu u Srbiji relativno nizak, manji od 20 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Da bismo imali više stope privrednog rasta potrebno je da budu više od 25 odsto", kaže on.

Komentarišući ocene Komisije u vezi sa stanjem u pravosuđu i sa visokim stepenom korupcije, Šoškić kaže da država može da napreduje jedino ako ima jak institucionalni ambijent, odnosno nezavisne institucije sa kompetentnim i nekorumpiranim ljudima kojima je interes države i ustanove u kojoj rade prvi i jedini.

"Naravno i izgradnja infrastrukture i obrazovanje kadrova je jako važna stvar. Konkuretna privreda mora da počiva na konkurentnim znanjima pojedinaca", kaže Šoškić.

Prema njegovim rečima neophodno je i da se javna preduzeća korporativizuju i pretvore u kompanije kojima se profesionalno i efikasno upravlja.

"Ogroman novac odlazi na pokrivanje gubitaka", rekao je on i dodao da je problem i u preduzećima za koje se misli da dobro posluju jer su "iznad crte".

"Problem je i u njima najčešće. Iako posluju pozitivno mogli bi da posluju još mnogo bolje i da iz dividendi novac uplaćuju u budžet ili da reinvestiraju i rastu", dodaje on.

Govoreći o novim radnim mestima koja se otvaraju, gde dominira ponuda poslova za manje kvalifikovanu radnu snagu, Šoškić kaže da su i "jeftini poslovi bolji od nikakvih".

"Kada strani kapital bira određenu zemlju, važno je da li je ina institucionalno jaka, da li ima nezavisne ustanove, da li funkcioniše pravosuđe, da li je vladavinom prava u stanju da zaštiti svojinu i ugovor", kaže on i dodaje da se nakon toga posmatra i kakav stepen obrazovanja radna snaga ima. Investuitore, kaže, ne zanima samo da li je cena radne snage niska nego i kakav je odnos cene radne snage sa produktivnošću.

"Kvalitetno obrazovani ljudi privlače strani kapital u proizvodima i uslugama više faze obrade koji su skuplji na svetskom tržištu", kaže Šoškić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.