Smanjili jogurt, poskupeli gas ...

Izvor: Politika, 14.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjili jogurt, poskupeli gas ...

Građane do kraja godine još očekuju veće cene komunalija, gradskog prevoza, telefonskih impulsa, prehrambenih proizvoda...

Poslednji talas poskupljenja hrane i gasa od neverovatnih 60 odsto, septembarsko povećanje računa za komunalije za osam odsto i najava da do kraja godine građane očekuju i skuplji telefonski impulsi, gradski prevoz, a u Beogradu verovatno i još jedno poskupljenje daljinskog grejanja, prosečna domaćinstva u Srbiji dovešće do još većih finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iskušenja. Samo prvi računi za gas po novoj ceni od 41 dinar za kubni metar iznosiće bezmalo dve trećine prosečne zarade isplaćene u avgustu – 33.131 dinar. A domaćinstvo koje koristi taj energent za grejanje treba da pokrije i ostale izdatke. Po računici zvanične statistike, samo izdaci za hranu i bezalkoholna pića, prema rezultatima poslednje ankete, u mesečnim primanjima prosečne porodice sada učestvuju sa više od 43,5 odsto.

Iako je proteklih nekoliko meseci na papiru beležena čak deflacija, u julu 1,1 odsto, u tanjiru se ipak događala inflacija.

Cene pojedinih proizvoda u najvećim domaćim trgovinskim lancima od decembra prošle godine u „Maksiju”, „Tempu” i „Rodiću”, skočile su čak 25 odsto. Najviše je poskupelo meso, pa je tako u novembru prošle godine svinjski but bez kostiju mogao da se kupi za 350 dinara, dok ovih dana kilogram svinjske šnicle premašuje 500 dinara. Drastično su poskupeli i suvomesnati proizvodi. Oni kvalitetniji sada premašuju 1.200 dinara za kilogram.

Junetina je u proseku skuplja 100 dinara za kilogram, dok je piletina otišla za nekoliko desetina dinara po kilogramu. Među rekorderima u poskupljenju je i ulje, koje košta za oko četvrtinu više nego prošle zime. U korpi se našlo i brašno po cenama višim za najmanje pet odsto, što je „poguralo” i poskupljenja slatkiša. Tako je popularni keks „pti ber” u novembru mogao da se kupi za 59, dok sada košta 75 dinara. Iako je kućna hemija i dalje skupa, u poslednjih devet meseci ona je izgleda najbolje odolevala poskupljenjima, a cene nekih artikla su čak i padale.

Doduše, šećer je kod pojedinih trgovaca jeftiniji nego u ovo vreme prošle godine, ali su začini poskupeli. Na samo četiri osnovna artikla kao što su ulje, šećer, mleko i kilogram svinjskog mesa potrošači sada izdvajaju više od 200 dinara, što je za petinu više nego krajem prošle godine.

Republički zavod za statistiku je saopštio da su troškovi života u septembru, u odnosu na prethodni mesec, bili u proseku viši za 0,9 odsto. Ali, u poređenju sa decembrom prošle godine „život je poskupeo” za 6,8 procenata.

Statističari kažu da su cene poljoprivrednih proizvoda u septembru bile više nego u avgustu za dva odsto, ali kada se uporede ovogodišnje cene voća i povrća sa prošlogodišnjim, razlika je drastična. Naročito kada je reč o paprici, koja je zbog vremenskih uslova koji joj nisu pogodovali, trostruko skuplja nego lane. Zbog toga su mnoge porodice odustale od pravljenja zimnice.

Posle sezone godišnjih odmora poskupela su i jaja i riba.

Pre nedelju dana poskupelo je i pileće meso, i to za oko 10 odsto, pa je u odnosu na septembar prošle godine cena pilećeg mesa viša za oko 18 dinara. Iako su stručnjaci upozoravali da se kriza u živinarstvu tek može očekivati, jer posle događaja u „ Agroživu”, nijedna kompanija nije zauzela ovaj značajan udeo na tržištu, njihove slutnje su se već obistinile. Ili će nas kriza tek stići sa novim cenama ove vrste mesa koja je za mnoge bila zamena za skupu svinjetinu.

– Troškovi života su u odnosu na septembar prošle godine porasli za 10,6 odsto. Najviše je poskupela hrana 15,3 i duvan i pića 12,3 odsto. Plate su, posmatrano za avgust u odnosu na isti period prošle godine realno rasle 5,5 odsto – kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta.

Ovu godinu, gotovo je sigurno, završavamo sa najmanjim rastom standarda nego što smo navikli proteklih osam godina, kada su godišnje stope bile i dvocifrene. Prema sadašnjim pokazateljima, ne može se očekivati bitnije poboljšanje, kao ni povećanje kupovne moći.

J. Antelj

[objavljeno: 15/10/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gas za domaćinstva skuplji za 60 odsto

Izvor: Kurir, 15.Okt.2008, 06:37

BEOGRAD - Javno preduzeće "Srbijagas" od danas će gas koji isporučuje domaćinstvima u Srbiji naplaćivati 34,01 dinar po kubnom metru ili za oko 59,9 odsto skuplje. Kako je na konferenciji za novinare kazao izvršni direktor za komercijalne poslove u "Srbijagasu" Dragan Vučur, nova cena gasa za...

Nastavak na Kurir...

Skuplji prirodni gas

Izvor: RTS, 15.Okt.2008

Prirodni gas poskupeo 60 odsto za domaćinstva, a za toplane 37,6 odsto. .Cena gasa za daljinske sisteme grejanja povećana je sa 22,85 dinara na 31,41 dinar (na pritisku od šest do 16 bara) i na 29,66 dinara (na pritisku iznad 16 bara), po kubnom metru....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.