Gas od danas skuplji za oko 60%

Izvor: B92, 15.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas od danas skuplji za oko 60%

Beograd -- Preduzeće Srbijagas od danas domaćinstvima u Srbiji isporučuje gas po ceni od 34,01 dinar po kubnom metru ili za oko 59,9 odsto skuplje.

Izvršni direktor za komercijalne poslove u Srbijagasu Dragan Vučur kaže da je nova cena gasa za kupce iz grupe "daljinski sistem grejanja" čiji je pritisak mreže na koju su priključeni od šest do 16 bara veća za oko 37 odsto i kubni metar košta 31,41 dinara.

Cena prirodnog gasa za druge distributere koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje snabdevaju krajnje potrošače je veća za oko 30 odsto i metar kubnog gasa umesto 22,85 dinara naplaćuje se oko 29 dinara, kazao je Vučur.

On je dodao da je nova cena gasa za kupce iz grupe "daljinski sistem grejanja", čiji je pritisak mreže na koju su priključeni preko 16 bara 29,66 dinara po kubnom metru ili za oko 30 odsto veća.

Vučur je naglasio da ostali kupci, koji su u grupi čiji je pritisak mreže na koju su priključeni manji od šest bara gas plaćaju jeftinije za oko četiri odsto, odnosno 32,21 dinara po kubnom metru.

Prethodna cena gasa za domaćinstva u Srbiji, kako je dodao, formirana je kada je uvozna cena gasa bila oko 250 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je ona sada duplo veća.

Prema podacima Srbijagasa u ukupnoj potrošnji gasa u Srbiji, domaćinstva učestvuju sa oko deset odsto, daljinski sistemi grejanja sa oko 33 odsto, dva odsto su ostali potrošači na distributivnoj mreži, a 55 odsto ostali na transportnoj mreži.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.