Slovenci priznali da su preko tajnih službi varali na arbitraži s Hrvatskom

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Nov.2019, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci priznali da su preko tajnih službi varali na arbitraži s Hrvatskom

ZAGREB - Izvještaj slovenske parlamentarne komisije za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana u sporu s Hrvatskom, u cilju arbitražne prijevare, upregnula državni aparat i svoje tajne službe - piše Večernji list.

Potvrđuje to javni dio izvještaja KNOVS-a o "obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Haagu", koji je ovih dana objavljen u Ljubljani. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Iz njega je jasno kako je Slovenija ušla u arbitražni postupak kao da se radi o obavještajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku koji se vodi pred međunarodnim pravosudnim tijelom, a otkriven je i niz kompromitirajućih činjenica za slovensku stranu, koje dovode u pitanje ključne stavove slovenske strane u arbitražnom sporu.

Iz javnog dijela izvještaja, piše Večernji, proizlazi da je slovenska država putem svojih obavještajnih službi cijelo vrijeme sudjelovala u prikrivanju nezakonitog komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca. Stoji i kako se slovenska obavještajna agencija (SOVA) počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. iako je arbitražni sporazum potpisan tek ujesen te godine.

SOVA je tada održala nekoliko sastanaka sa slovenskim projektnim timom za arbitražu, kojem je na čelu bila upravo Simona Drenik. SOVA je, kako stoji u izvještaju, "intenzivno sudjelovala u arbitražnom postupku", a cilj takvih sastanaka u SOVA-i bio je nedvosmislen: osigurati komunikaciju od "upada" hrvatske strane i zaštititi tajno komuniciranje slovenskog arbitražnog tima.

Večernji list piše i kako su slovenske tajne službe tajno instruirale članove slovenskog tima kako mogu nezakonito komunicirati i razmjenjivati tajne podatke a da ih pritom ne otkriju. Međutim, problem je nastao kada su otkriveni, i to zato što slovenska arbitražna agentica u tom trenutku nije poštovala instrukcije što ih je dobila od slovenske tajne službe. SOVA je osiguravala komunikacije između projektne skupine, Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, a u sjedištu slovenske diplomacije uspostavljeno je posebno zaštićeno područje za čuvanje tajnih arbitražnih podataka i tajnu komunikaciju, u koje se ulazilo karticom.

Tadašnji šef diplomacije Karl Erjavec tvrdi da za nezakonitu komunikaciju nije znao. No u to je tešo povjerovati, jer je Simona Drenik o svojim razgovorima sa Sekolecom bila dužna obavijestiti svog nadređenog, a to je upravo Erjavec. Slovenska država stoga je najvjerojatnije od početka bila upućena u nezakonito komuniciranje.

SOVA je, uz to, pokušala pribaviti dokaze i o tome da i hrvatski arbitar Budislav Vukas komunicira s hrvatskom stranom i spava u rezidenciji hrvatskog veleposlanstva u Haagu, ali u tome nije uspjela.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Da li su Slovenci varali tokom arbitraže s Hrvatskom?

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Nov.2019

LJUBLJANA - Slovenci su priznali da su učestvovali u prikrivanju komuniciranja arbitražnog agenta Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca u arbitraži s Hrvatskom, proizlazi iz izvještaja Slovenačke komisije za nadzor javnih službi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.