Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 16:52

Savet za BDP: Ekonomski rezultati u 2020. bolji od očekivanih

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirani najvažniji ekonomski rezultati, kao i napredak na najznačajnijim projektima za srpsku ekonomiju, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
U saopštenju se navodi da su u avgustu rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom koranavirusom.
Srbija je zabeležila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji, ističe se u saoptenju.
Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.
Takođe, iako je bio očekivan pad u broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto.
Zbog tih rezultata su i Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije revidirali svoje procene rasta BDP-a za celu godinu na -1 odsto.
Navodi se da Vlada Srbije, zajedno za predsednikom Republike Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani.
S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP-a u ovoj godini, što bi bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi.
"Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu", istakla je premijerka Brnabić i dodala da će vesti da je Srbija u prethodna tri kvartala ove godine postigla uspeh, imati značajne pozitivne efekte na našu privredu i ekonomiju, i da su one još jedan dokaz da idemo u pravom smeru, a da reforme i vizija vlade daju rezultate.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Srbije: U avgustu zabeležen rast, godišnji pad BDP samo 1,0 odsto

Izvor: Beta, 01.Okt.2020

Najvažniji ekonomski rezultati Srbije i napredak najznačajnijih projekata analizirani su danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) pod predsedavanjem pemijerke Ane Brnabić.Vlada je saopštila da je Srbija u avgustu "zabeležila značajan rast...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.