Sastanak Merkelove sa liderima Zapadnog Balkana; Berlinski proces nezamenljiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2021, 10:53

Sastanak Merkelove sa liderima Zapadnog Balkana; Berlinski proces nezamenljiv

U Tirani je danas održan sastanak nemačke kancelarke Angle Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Merkel je na početku sastanka liderima rekla da je želela da odvojeno poseti svaku zemlju, ali da to nije bilo moguće.

"Planirala sam da dođem u svaku zemlju, ali je to bilo nemoguće i za to bi bilo potrebno tri do četiri dana. U trenutnoj situaciji to je mnogo i zato sam vam zahvalna što smo se okupili ovde", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručila je nemačka kancelarka, prenosi prištinska "Koha".

Rama odlikovao Merkelovu

Albanski premijer uručio je odlikovanje nemačkoj kancelarki.

Rama je na Fejsbuku postavio snimak na kojem je prikazano kako Merkelovoj na početku sastanaka sa njom uručuje orden "Zvezda sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost".

"Posebno zadovoljstvo mi je da vam u ime Albanije odam počast je odati počast vama, u ime Albanije, velikom vrpcom sa Zvezdom sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost", napisao je Rama.

Ona se liderima Zapadnog Balkana pridružila nakon bilateralnog razgovora sa domaćinom, albanskim premijerom Edijem Ramom.

Osim Rame i predsednice Vlade Srbije, sastanku su prisustvovali i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Merkel je u Tiranu otputovala jutros iz Beograda, gde je boravila u bilateralnoj poseti Srbiji.

U zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Merkel je juče poručila da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana prime u EU.

Merkel: Berlinski proces nezamenljiv

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je  u Tirani, na skupu sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da je Berlinski proces nezamenljiv, dok je albanski premijer Edi Rama istakao da je inicijativa Otovreni Balkan rezultat Berlinskog procesa.

Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da je "Berlinski proces nezamenljiv".

"Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima", rekla je odlazeća kancelarka.

Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom i istakao da je ona "oruđe regiona" za implementaciju Berlinskog procesa.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

"Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere", rekao je Rama.

EU ima strateški interes za prijem država Z.Balkana

Merkel je pozvala lidere zapadnog Balkana da ojačaju svoju regionalnu saradnju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Merkel je pozdravila balkanske inicijative za saradnju i poručila da one idu u prilog unapređenja Berlinskog procesa, programa koji je započet 2014. godine radi jačanja regionalne saradnje među zemljama zapadnog Balkana, prenosi AP.

"Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Nemačka, imaju sopstveni interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU", naglasila je Merkel na konferenciji za novinare.

Države zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama na putu ka članstvu u EU. Njihov napredak u integraciji nedavno je odložen zbog zastoja u interesovanju samog bloka za proširenjem, kao i perioda diplomatskih previranja s kojima se EU suočila kada je Britanija napustila Uniju.

Nakon veta Bugarske, pokretanje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju je odloženo, iako su već ispunile kriterijume.

"EU mora da održi svoju reč i ne mora uvek iznova da izmišlja nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza. To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumem. Trebalo bi da verujemo jedni drugima '', rekla je Merkel.

U Tirani je danas počeo sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, kojem prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nemačka kancelarka se ove godine nije kandidovala za ponovne izbore koji se održavaju 26. septembra, nakon što se od 2005. na čelu Nemačke.

Krivokapić: Posvećeni smo vrednostima EU i NATO

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani da je njegova vlada pokazala bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije i NATO, što je dokazala i prilikom ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada je ''uprkos intenzivnim opstrukcijama predsednika države" uspela da obezbedi Ustavom zagarantovana prava građanima Crne Gore.

On je u razgovoru tokom samita Merkelove sa liderima zemalja Zapadnog Balkana naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Krivokapić je zahvalio Merkelovoj na svemu što je Nemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinski proces, koja je, kako je naveo, komplementarna sa pristupnim pregovorima i koja je doprinela i zbližavanju zemalja regiona.

Ukazao je da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa Krivokapićem i pružila je punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, te poručila da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu, navodi se u saopštenju.

EU želi da vidi ZB u svom naručju

Samit lidera Zapadnog Balkana i nemačke kancelarke Angele Merkel u Tirani pokazao je da EU nije ostavila Zapadni Balkan i da želi što pre da ga vidi u svom naručju, ocenio je danas crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

"Sve zavisi pojedinačno od država članica koje moraju da pokažu spremnost da ubrzanim putem sledimo novu metodologiju, a da kroz Berlinski proces, čiji je lider bila i ostala Merkel, pokušamo da nadomestimo sve ono što ne možemo u ovom trenutku da osetimo kao benefite EU", poručio je Krivokapić obraćajući se novinarima u Tirani.

On je dodao da je u bilateralnom delu sastanka Merkel iskazala snažnu podršku Vladi Crne Gore na njenom putu ka EU i spremnost da svojim autoritetom pomogne da Crna Gora bude stabilna i manje podeljena zemlja.

"Jasni su joj svi problemi koji predstavljaju unutrašnje stvari Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Krivokapić: Ustoličenje Joanikija potvrda posvećenosti EU

Prilikom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija crnogorska vlada je dokazala bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije i NATO, ocenio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na današnjem sastanku s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani.

Krivokapić je poručio da je primarni geostrateški cilj Crne Gore da postane naredna država članica EU, dok je želja da učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamena ili alternativa EU, prenosi RTCG.

"To smo dokazali i prilikom poslednjeg izazova, odnosno ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od predsednika države uspeli obezbediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima", rekao je Krivokapić.

Crnogorski premijer je ukazao da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

On se nemačkoj kancelarki zahvalio na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima.

Tegeltija:Zamor procesa proširenja EU nikome ne donosi dobro

Zemljama zapadnog Balkana treba omogućiti značajniju ulogu i tešnje odnose sa EU, a zamor procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, poručio je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je to izjavio nakon susreta u Tirani s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, navodeći da je pandemija virusa korona podsetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasnije koordinacije i da je Berlinski proces regionalnu saradnju podigao na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rešenja nekih pitanja.

"Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmeran proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi", rekao je Tegeltija, prenose Nezavisne novine.

Predsedavajući Saveta ministara BiH smatra da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tešnje veze sa Unijom i pre formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo.

"Zamor procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese", naglasio je Tegeltija.

EFN: Rama da se stidi što je ignorisao kosovske novinare

Evropska federacija novinara osudila je danas postupak albanskog premijera Edija Rame koji je, kako je naveo generalni sekretar federacije Rikardo Gutieres, ignorisao pitanja novinara sa teritorije Kosova i Metohije tokom zajedničke konferencije za medije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani.

"Stidite se premijeru Edi Rama što ste namerno ignorisali pitanja kosovskih novinara. Evropska federacija novinara osuđuje ovako nečuvenu segregaciju", poručio je Gutieres na Tviteru.

Uz to je podelio vest sa albanskog portala Egzit njuz, u kojoj se navodi da je Rama odbio da odgovara danas na pitanja novinara sa KiM tokom zajedičke konferencije sa Merkel.

Kako se navodi, novinar prištinskog Klan Kosova preneo je da su novinari iz šest medija sa teritorije KiM bezuspešno čekali 40 minuta da dobiju šansu da postave pitanje.

On je naglasio da su svi novinari bili akreditovani i lično se pojavili na konferenciji.

Egzit njuz preneo je tvrdnje novinara da im nije omogućeno da postave pitanje ni Rami ni Merkelovoj.

Na snimku koji je novinar Klan Kosova objavio na Fejsbuku vidi se kako novinari sede podignutih ruku čekajući da postave pitanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi premijeri Zapadnog Balkana na ručku s Angelom Merkel u Tirani

Izvor: Beta, 14.Sep.2021

Svi premijeri Zapadnobalkanske šestorke odazvali su se pozivu na radni ručak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel danas u Tirani.Iz Vlade Srbije jutros je saopšteno da će premijerka Ana Brnabić učestvovati na radnom ručku koji organizuje nemačka kancelarka za lidere Zapadnog Balkana u Tirani.Vlada...

Nastavak na Beta...

Subotić (CEP): Polovičan učinak Angele Merkel na evrointegracije Srbije

Izvor: Beta, 14.Sep.2021

Učinak nemačke kancelarke Angele Merkel na evrointegracije Srbije i regiona Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike (CEP) ocenio je kao polovičan, jer je s jedne strane, zahvaljujući njoj pokrenut Berlinski proces, dok je istovremeno za vreme njenog mandata došlo do pojave "stabilitokratije".Za...

Nastavak na Beta...

Merkel na ručku s premijerima Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2021

Tokom oproštajne posjete Zapadnom Balkanu njemačka kancelarka Angela Merkel će u Tirani razgovarati s premijerima o regionalnoj saradnji i putu ka Evropskoj uniji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počeo sastanak Merkelove sa liderima Zapadnog Balkana u Tirani

Izvor: RTS, 14.Sep.2021

U Tirani je počeo sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, kojem prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić. . Angela Merkel je na početku sastanka liderima rekla da je želela da odvojeno poseti svaku zemlju, ali da to nije bilo moguće..."Planirala...

Nastavak na RTS...

Analitičari: Berlinski proces najveće nasleđe Merkel u regionu, demokratija u drugom planu

Izvor: VOA, 14.Sep.2021

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel je u oproštajnoj poseti regionu. Tokom dana se u Tirani sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i premijerima zapadnobalkanskih zemalja koje učestvuju u Berlinskom procesu. Dan ranije, Merkelova se u Srbiji sastala sa predsednikom Aleksandrom...

Nastavak na VOA...

"Merkelova preko Vučića OTVARA PUT ŠMITU u BiH": Nemačka kancelarka se oprostila od Balkana

Izvor: Blic, 14.Sep.2021

Nemačka kancelarka Angela Merkel pred sam kraj svog mandata odlučila je da poseti Srbiju i Albaniju čime su otvorene brojne rasprave u javnosti o tome zbog čega je za svoju oproštajnu posetu Balkanu odlučila da obiđe baš ove dve zemlje i kakvu poruku time šalje regionu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.