Šarčević: Dualno obrazovanje širiće se i na fakultete

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Dualno obrazovanje širiće se i na fakultete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da u Srbiji 23 odsto đaka u srednjim i stručnim školama pohađa nastavu po nekom modelu dualnog obrazovanja i da je takav način školovanja u ekspanziji i širiće se i na fakultete.

On je na konferenciji "Dualno obrazovanje u Srbiji 2018: tekući rezultati i budući izazovi" rekao da se sada po modelu dualnog obrazovanja školuje oko 4.500 učenika za 32 zanimanja, a da se praksa obavlja u 600 kompanija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Taj skup je oraganizovala Švajcarsko-srpska trgovinska komora jer Srbija uvodi dualni sistem obrazovanja po modelu i uz podršku te zemlje.

"Uradili smo Zakon o dualnom obrazovanju koji odgovara potrebama Srbije i pokazalo se da je dobar jer je sve veće interesovanje za takvo školovanje", rekao je Šarčević i najavio promene u srednjim stručnim školama.

On je rekao da je u pripremi zakon o dualnom obrazovanju na fakultetima.

"Radićemo na forsiranju studijskih grupa koje imaju veću prođu i okrenute su ka privredi", rekao je ministar i najavio internacionalizaciju tog nivoa obrazovanja.

Šarčević je rekao da je "letos krenuo da uredi stanje u višim strukovnim školama koje su bile potpuno neefikasne i finansirale su se novcem studenata".

"U tim školama se prečicom dolazilo do diplome, neke su imale lažna, neakreditovana odeljenja, lošu strukturu zaposlenih i bili su nepovezani sa privredom", rekao je Šarčević.

Dodao je da je "bilo pitanje da li da krene u ozbiljan rat, odjednom sa svima".

"Proces uređivanja tih škola pratili su otpori i pritisci na mene sa svih strana, ali smo uspeli da te škole umrežimo i obezbedimo oko 300 novih radnih mesta za mlade profesore", rekao je Šarčević.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da "sada vidi da borba koju je započeo pre tri godine za reformu obrazovnog sistema može da se završi pobedom".

"Na početku su svaku ideju o transformaciji obrazovnog sitema u skladu sa potrebama privrede svi hvalili kao dobru, ali su rekli da je to nemoguće za sprovođenje", rekao je Čadež.

Dodao je da će se promene obrazovnog sitema nastaviti i da deca koja upišu srednje stručne škole sada imaju budućnost za razliku od onih koji su se školovali pre nekoliko godina, a nastavu o bankarstvu su im držali ljudi koji nemaju veze sa bankama.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da će ta zemlja za zapošljavanje mladih u Srbiji u naredne četiri godine dati devet miliona evra i da će pružiti ekspertsku pomoć.

"U Švajcarskoj dve trećine dece posle obaveznog obrazovaja pohađa srednje stručne škole jer dualni sistem omogućuje svakom da napeduje", rekao je Ge.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Šarčević: Dualno obrazovanje i na fakultetima

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da u Srbiji 23 odsto đaka u srednjim i stručnim školama pohađa nastavu po nekom modelu dualnog obrazovanja i da je takav način školovanja u ekspanziji i širiće se i na fakultete...On je rekao da se sada po modelu dualnog obrazovanja školuje oko 4.500...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.