Šarčević: Dualno obrazovanje i na fakultetima

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da u Srbiji 23 odsto đaka u srednjim i stručnim školama pohađa nastavu po nekom modelu dualnog obrazovanja i da je takav način školovanja u ekspanziji i širiće se i na fakultete.
Šarčević: Dualno obrazovanje i na fakultetima
Foto: Pixabay
On je rekao da se sada po modelu dualnog obrazovanja školuje oko 4.500 učenika za 32 zanimanja, a da se praksa obavlja u 600 kompanija.
 
Prema njegovim rečima, u pripremi je zakon o dualnom obrazovanju na fakultetima.
 
"Radićemo na forsiranju studijskih grupa koje imaju veću prođu i okrenute su ka privredi", rekao je ministar i najavio internacionalizaciju tog nivoa obrazovanja.
 
Šarčević je naveo da je "letos krenuo da uredi stanje u višim strukovnim školama koje su bile potpuno neefikasne i finansirale su se novcem studenata".
 
"U tim školama se prečicom dolazilo do diplome, neke su imale lažna, neakreditovana odeljenja, lošu strukturu zaposlenih i bili su nepovezani sa privredom", rekao je Šarčević.
  • Raja

    19.10.2018 05:50
    Stvarno ne prestaju da se igraju generacijama dece.
  • Isidirica

    19.10.2018 02:19
    Škola
    Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu predaju profesori sa osporenim doktiratima.
  • Mali maxa

    19.10.2018 00:08
    Bravo
    za ha ha ha komentar. Vredi bar dve diplome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).