Izvor: RTS, 06.Feb.2022, 06:49

Šansa za startapove, počeo sa radom Fond "Telekoma Srbija"

Posle dobijanja licence, zvanično je počeo da radi Fond "Telekoma Srbija" kao prvi fond za finansiranje inovacija u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope. Osnivanjem takvih alternativnih investicionih fondova, otvorena je mogućnost za finansiranje malih, brzorastućih kompanija koje ne mogu da ispune kreditne uslove banaka. Tržište je, s druge strane, otvoreno za veći broj, pre svega profesionalnih investitora.
Kada neko posluje u sferi telekomunikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojoj je konkurencija nemilosrdna, a tehnologija napreduje iz dana u dan, da bi se ostalo korak ispred i korisnicima pružile usluge koje očekuju, opcija je ili kupovina najnovijih digitalnih rešenja u svetu ili spajanje domaće pameti i kapitala i proizvodnja svog proizvoda.

U Telekomu su se opredelili za ovo drugo.
Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija", kaže da je Fond namenjen svima koji imaju ideje.
"Obezbedili smo prvih pet miliona evra. Znate da smo mi i ranije rekli da ćemo mi minimalno 25 miliona evra investiramo u pet godina", naveo je Lučić.
Na adresu Fonda pristiglo je 250 prijava, a u konkurenciji je ostalo sedam. Vrednovana je revolucionarnost tehnološke inovacije ne samo kod nas već i u svetu, da li se može prodati na stranom tržištu i, konačno, da li startap ima potencijal za brz rast u kratkom roku.
Davor Sakač, direktor Fonda "Telekoma Srbija" kaže da su u toku pregovori sa sedam startapova iz raznih oblasti, a da je cilj da se u narednih 40 dana pregovori zatvore.
Konkurs stalno otvoren Iznos zavisi od toga koliko je startap kompaniji potrebno u toj fazi razvoja. Nije ograničen ni njihov broj jer je konkurs stalno otvoren, a u "Telekomu" veruju da će se uključiti i druge kompanije što će povećati potencijal Fonda.
Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, ističe da je jedan od glavnih ciljeva Komisije održanje i učvršćivanje poverenja investitora u domaće tržište kapitala.
"Veoma smo oprezni kada je ispunjenje tih zahteva u pitanju. Raduje me da kao Komisija vidimo interesovanje jednog značajnog broja budućih, nadam se uspešnih osnivača društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima", navodi Janković. 
Osnivači Društva za upravljanje alternativnim fondovima mogu da budu domaća i strana pravna i fizička lica.
Osnivači uz ispunjenje zakonskih uslova i osnivački ulog od 70.000 evra za mala i 125.000 evra za veća društva, moraju da uvere Komisiju za hartije od vrednosti da mogu da pruže sigurnost investitorima i obezbede zaštitu podataka.

Nastavak na RTS...


 Povezane vesti
Šansa za startapove: Počeo sa radom Fond Telekoma Srbija

Šansa za startapove: Počeo sa radom Fond "Telekoma Srbija"

Izvor: B92, 06.Feb.2022

Beograd -- Posle dobijanja licence, zvanično je počeo da radi Fond "Telekoma Srbija" kao prvi fond za finansiranje inovacija u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope...Osnivanjem takvih alternativnih investicionih fondova, otvorena je mogućnost za finansiranje malih, brzorastućih kompanija koje ne mogu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.