Izvor: Blic, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Sablja' nije zašla u finansijsku sferu

'Sablja' nije zašla u finansijsku sferu

BEOGRAD - Srbiji je potreban poseban propis leks specijalis za ispitivanje imovine ratnih profitera. Razračunavanje sa ratnim profiterima je neophodno i dok to ne uradimo nećemo izaći iz ove kaljuge - rekao je na prof. dr Dragan Radulović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, na jučerašnjem okruglom stolu u Medija centru pod nazivom ' Poroci Sejšela', organizovanom povodom aktuelnih optužbi guvernera Dinkića da su dva člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premijerovog kabineta umešana u pranje novca.

Radulović je podsetio da je odmah nakon akcije 'Sablja' bilo jasno da ona nije zašla u finansijsku sferu, gde je organizovani kriminal najosetljiviji, 'zbog čega ćemo se i dalje često sretati sa tim problemom'.

- Legalizovanje ilegalno stečenog novca postavlja se kao problem samo kod prvog ulaska tog novca u bankarske tokove. Zato je većina uređenih zemalja uvela propise koji obavezuju na proveru uloga većih od 10.000 dolara, što odgovara našem propisu od 600.000 dinara. Ovakvi propisi ne postoje samo još u ostrvskim zemljama poput Bahama, Sejšela, Antarktika i sličnih - rekao je Radulović. On je istakao da je, osim ubacivanja novca u bankarske tokove, kod nas češći model pranja novca ulaganjem u legalne poslove, pa smo 'imali situaciju da je jedna kriminalna grupa pretendovala da zadominira građevinskom industrijom (naročito gradnjom puteva). On je dodao da 'ratni profiteri sada zlatnim padobranom pokušavaju da se spuste u redove nove vlasti'.

Osvrćući se na aktuelnu aferu u kojoj je guverner Dinkić optužio za pranje novca Zorana Janjuševića i Nemanju Kolesara, članove premijerovog kabineta, Radulović je istakao da se u aferi pojavljuju 'dva lika: jedan bivši policajac koji je zaradio veliki novac u privatnim firmama i jedan mlad čovek iz kabineta koji je bio umešan u privatizacije šećerana i ‘Sartida’'. Radulović je istakao da je neophodno raskrstiti sa nasleđem iz Miloševićevog vremena, navodeći da i u sadašnjem režimu ima ljudi koji su se obogatili u tom periodu, pa bi se i na njih odnosio taj zakon.

Nemanja Nenadić, iz nevladine organizacije' Transparensi Srbija', istakao je da Srbija gotovo da nema propise koji regulišu sukob interesa, zbog čega nema odgovarajućih mehanizama kontrole.

- Zato nam je neophodan zakon o sprečavanju sukoba privatnog i javnog interesa, kao i etički kodeks javnih službenika - rekao je Nenadić.

On je napomenuo da postoji bojazan da novac u privatizaciji koji stiže sa ostrvskih zemalja predstavlja novac domaćeg porekla prethodno iznet iz zemlje, pa su stvarni vlasnici nekih tako privatizovanih firmi zapravo naši ljudi. K.P. Stvaranje afera

- Mi živimo u aferama, one smenjuju jedna drugu, pa ćemo verovatno već krajem nedelje imati neku novu. Ko se sada seća da je Čeda Jovanović posećivao Legiju u zatvoru? Tamo gde nema reformi, već samo vladine kampanje da je Srbija stvarno na dobrom putu, vi ne možete očekivati ništa drugo osim afera koje treba da prikriju poskupljenje struje i benzina, štrajk rudara i vrlo problematičnu privatizaciju - istakao je Radulović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.