ŠOK! Nemačka industrija naglo oslabila - najnoviji podaci ne obećavaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2022, 18:45

ŠOK! Nemačka industrija naglo oslabila - najnoviji podaci ne obećavaju

Industrijska aktivnost u Nemačkoj naglo je oslabila u oktobru pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema sa snabdevanjem, pokazuju preliminarni podaci statističkog zavoda Destatis.

Industrijska proizvodnja smanjena je u oktobru za 0,1 odsto u odnosu na septembar kada je, prema revidiranim podacima, porasla za 1,1 odsto, preneo je u sredu Destatis. U odnosu na prošlogodišnji oktobar, proizvodnja je stagnirala, nakon revidiranih 3,1 odsto rasta u septembru. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Industrijska proizvodnja je u četvrtom kvartalu počela slabo, a izgledi za naredne mesece su i dalje sumorni, ako se ima u vidu znatno pogoršano raspoloženje u preduzećima i suzdržana tražnja, ističe Ministarstvo privrede u pregledu podataka.

Kada se izuzmu sektori energije i građevinarstva, proizvodnja u industriji pala je za 0,4 posto na mesečnom nivou, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa. Na godišnjoj je pak prema kalendarski prilagođenim podacima porasla za 0,8 posto.

Proizvodnja proizvoda široke potrošnje pala je za 1,9 odsto u odnosu na septembar, a repromaterijala za 1,8 odsto. Povećana je samo proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,4 odsto. Proizvodnja energije pala je za 7,6 odsto u odnosu na septembar, što je, kako objašnjavaju u ministarstvu, verovatno rezultat napora za uštedu energije.

Podršku ukupnoj proizvodnji najveće evropske privrede pružio je građevinski sektor, koji je u oktobru zabeležio rast od 4,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, prema preliminarnim podacima. Među mogućim faktorima ministarstvo izdvaja povoljne vremenske prilike.

Za razliku od stanja u celoj industriji, u energetski intenzivnim segmentima industrije proizvodnja je pala za 3,6 odsto na mesečnom nivou. Na godišnjem nivou, prema kalendarski prilagođenim podacima, pad je dostigao 12,6 odsto, objavio je Destatis.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.