SAMO DA BI UVELI SANKCIJE KINI! Američka vlast se sprema da UČINI NEPOJMLJIVO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2024, 18:33

SAMO DA BI UVELI SANKCIJE KINI! Američka vlast se sprema da UČINI NEPOJMLJIVO!

Sjedinjenje Države se spremaju da prekrše sopstveni zakon.

Pitanje prodaje američkih naftnih strateških rezervi postalo je goruće nakon što je gotovo milion barela nafte prodato 2022. podružnici kineskog državnog energentskog giganta "Sinopeka".

Kini bi moglo biti zabranjeno da kupuje naftu iz američkih strateških rezervi prema novim propisima u zakonu u budžetu koje je Kongres predstavio u nedelju, izvestio je "Blumberg".

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Vašingtonu traže način da spreče Kinu da kupuje sirovu naftu iz rezervi kao deo širih napora da se odgovori na nadmetanje sa Pekingom, navodi se u tekstu. Pitanje prodaje američkih naftnih strateških rezervi postalo je goruće nakon što je gotovo milion barela nafte iz rezervi prodato 2022. godine kompaniji "Unipek Amerika", sa sedištem u Hjustonu, podružnici kineskog državnog energentskog giganta "Sinopeka".

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je 2022. prodaju rekordnih 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi SAD u pokušaju da obuzda rastuće cene goriva, do čega je došlo nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ideja je bila da se nafta ponovo kupi po nižim cenama kako bi se popunila skladišta za hitne situacije, dok bi drugi efekat bio podsticanje domaće proizvodnje nafte.

To nije bio prvi put da su SAD prodale naftu iz strateških rezervi kineskoj kompaniji. Administracija Donalda Trampa prodala je deo zaliha sirove nafte podružnici kineske državne naftne kompanije "Petročajna" 2017. godine. Odeljenje za energetiku SAD je po zakonu dužno da proda naftu iz strateških rezervi na aukciji onom koji nudi najviše, bez obzira da li je kupac strana firma.

Samo uvođenje sankcija kineskim kompanijama bilo bi ozbiljno kršenje američkih zakona, ali Bela Kuća je odlučna da spreči da kineske kompanije da imaju pristup američkpj nafti.

Američke strateške rezerve nafte stvorene su nakon bliskoistočnog naftnog embarga iz 1973. godine, kada su neke zemlje koje proizvode naftu privremeno zaustavile isporuke sirove nafte u SAD. Trenutno rezerve iznose 360 miliona barela, što je blizu 40-godišnjeg minimuma zbog prodaje 2022. godine.

Razmatranje zabrane prodaje nafte Kini je samo politički trik i imaće mali ili nikakav uticaj jer je oslanjanje Pekinga na uvoz iz Amerike veoma malo, tvrde stručnjaci.

U januaru 2023, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona kojim se zabranjuje prodaja strateških rezervi nafte kineskim državnim entitetima. Taj zakon, međutim, Senat nije prihvatio.

Izvor: Srbija Danas/RT Balkan/Preneo: I. S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.