SAD uložile u hrvatsku vojsku: Komšije dobile kontrolno-nadzorni toranj vredan 850.000 dolara

Izvor: B92, 05.Okt.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uložile u hrvatsku vojsku: Komšije dobile kontrolno-nadzorni toranj vredan 850.000 dolara

Slunj -- Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik predstavljen je kontrolno-nadzorni toranj koji je donirala američka Vlada.

Takođe je prikazana sposobnost kontrole bliske vazdušne podrške (JTAC) s tri američka aviona F-16 i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

"Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske, gde smo videli impresivne sposobnosti naših pripadnika koji su navodili američke avione F-16, dok su s druge strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američki kontrolori navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno dostignuće, a na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo te gradimo jaku i moćnu vojsku", istakao je ministar obrane Damir Krstičević nakon prezentacije.

Krstičević je naglasio kako će se korišćenjem tornja u obuci za potrebe HRZ-a unaprediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Black Hawk i pilota novih borbenih aviona.

"Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i kasarne samostalno, ali i u saradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje", poručio je ministar zahvalivši svima koji su učestvovali u projektu izgradnje JTAC tornja. piše Poslovni dnevnik.

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske.

"Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga", dodao je.

Kontrolno - nadzorni toranj (Range Control Tower) koji je na vojnom poligonu u Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) osiguraće sigurno i uspešno vođenje i nadzor obuke i vežbi s bojevim gađanjem na strelištu vojnog poligona Eugen Kvaternik.

Projekt izgradnje JTAC tornja USAFE je finansiralo s 850.000 dolara. Kontrolori bliske vazdušne podrške kvalifikovani su pripadnici oružanih snaga koji s određenog položaja upravljaju delovanjem borbenih aviona koji provode blisku vazdušnu podršku i druge napadne vazdušne operacije.

Izgradnju kontrolno - nadzornog tornja inicirali su pripadnici hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje saradnje u sprovođenju zajedničke obuke i vežbi, ističe Ministarstvo obrane (MORH).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD ulažu u hrvatsku vojsku

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2019

ZAGREB - Kontrolno-nadzorni toranj, koji je Hrvatskoj donirala američka vlada, predstavljen je danas na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.