S Evropom lakše u izvoz

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S Evropom lakše u izvoz

Srbija je prema oceni Svetskog ekonomskog foruma na 96. mestu po konkurentnosti, čime smo lošije rangirani od zemalja iz susedstva

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je juče da akcioni plan vlade u domenu evropskih integracija nije ništa drugo nego jačanje konkurentnosti naše zemlje. „Pred nama je izazov da postanemo tehnološki, infrastrukturno i poslovno konkurentni”, rekao je Đelić, koji je i predsednik Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saveta za konkurentnost, na otvaranju konferenciji „Konkurentnost je ime igre”.

On je rekao da će Srbija u narednom periodu usvojiti niz zakona i mera koji će omogućiti sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, koje se odnosi na unapređenje konkurentnosti, a među njima su regulacija imovinskih prava, završetak reforme pravosuđa, unapređenje socijalnog dijaloga kao i efikasniji rad regulacionih tela.

Đelić je rekao da je u proteklom periodu usvojeno, takođe, niz mera za unapređenje konkurentnosti, među kojima je Zakon o izvršenju i obezbeđenju, izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i niz drugih podzakonskih akata koji se odnose na unapređenje konkurentnosti.

Srbija je prema oceni Svetskog ekonomskog foruma na 96. mestu po konkurentnosti, čime smo lošije rangirani od zemalja okruženja, a prema rečima Đelića ne možemo biti zadovoljni tom pozicijom, istakavši da moramo raditi na unapređenju konkurentnosti.

Istakavši da je odgovorna politika baza stabilnosti, Đelić je ukazao da je Srbija u vreme krize obezbedila značajnu međunarodnu podršku za održanje makroekonomske stabilnosti i reforme.

On je podsetio da je obezbeđen stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, da je Svetska banka povećala podršku reformama, dok je EU pružila budžetsku podršku Srbiji od 300 miliona evra.

Potpredsednik vlade je rekao da je Evropska investiciona banka (EIB) u 2009. i 2010. godini odobrila više od milijardu evra za izgradnju infrastrukture i podršku malim i srednjim preduzećima, dok je postignut i dogovor sa stranim bankama da ne povlače sredstva iz Srbije.

Đelić je rekao da je u Srbiji u vreme krize smanjena javna potrošnja, konsolidovan budžetski deficit ispod 4,5 odsto BDP-a i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije povećala poreze, pre svega PDV.

On je rekao da je od početka krize obezbeđeno više od 2,5 milijardi evra subvencionisanih kredita privredi i da je više od 20.000 preduzeća koristilo te kredite.

Đelić je dodao da je Srbija jedina zemlja čiji je kreditni rejting povećan u krizi, podsetivši da je Srbija jedina zemlja kojoj je OECD u februaru prošle godine smanjio kategoriju rizika sa sedmog na šesti nivo.

Takođe je podsetio da je, dva dana po formiranju rekonstruisane vlade Srbije, „Standard end purs” povećao kreditni rejting Srbiji, što će pozitivno uticati na dobijanje finansijske podrške za građane i privredu.

Ipak, Đelić je istakao da je Srbija sa odlivom mozgova 136. od 139 zemalja sveta, u rangu sa Svazilendom, Lesotom i Kirgizijom, dok je po kvalitetu infrastrukture na 122. mestu, a ispred nje je Albanija na 78, Jermenija 76, Ruanda 67, Šri Lanka 61.

Tanjug

objavljeno: 05.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.