Ruski gigant odgovorio na odluku Nemačke: Tužba ili kompromis

Izvor: B92, 17.Sep.2022, 10:18

Ruski gigant odgovorio na odluku Nemačke: Tužba ili kompromis

Odluka nemačke vlade da prenese podružnice Rosnjefta pod kontrolu Federalne mrežne agencije znači potpuni gubitak imovine za rusku kompaniju.

To je saopštio Rosnjeft, dodajući da će uložiti napore da zaštiti tu imovinu, prenosi Sputnik International.

Ranije, nemačko ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mere saopštilo je da je Berlin preneo Rosnjeftove podružnice — Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing — pod kontrolu Federalne mrežne agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Odluka nemačke savezne vlade da prepusti nemačku imovinu kompanije na Federalnu mrežnu agenciju za eksterno upravljanje, nažalost, za nas nije neočekivana i u skladu je sa algoritmom koji su SAD nametnule u odnosu na ruska preduzeća u Nemačkoj. Ova odluka je protivzakonita i, u stvari, predstavlja eksproprijaciju udela u vlasništvu kao rezultat situacije koju su namerno stvorile relevantne sankcije EU i radnje nemačkih i poljskih regulatora, čija je svrha bila zaplena imovine“, navodi se u saopštenju Rosnjefta.

Ruska kompanija je dodala da je odluka Berlina kršenje principa tržišne ekonomije.

"Kompanija shvata da odluka koju je donela Savezna vlada Nemačke nije privremena, i da, u stvari, znači nepovratan gubitak imovine. Rosnjeft će razraditi sve moguće mere za zaštitu akcionara, uključujući i odlazak pred sud", saopštio je Rosnjeft dodajući da je kompanija spremna za pregovore o novom ugovoru ukoliko "postoje garancije naplate isporučenih sirovina i zaštite investicija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.