Izvor: B92, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum odlaže tender za NIS?

Novi Sad -- Tender za privatizaciju NIS.a verovatno će privremeno biti odložen zbog aktivnosti oko referenduma i izbora, kažu nadležni.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović je kazao da Vlada Srbije tu odluku još nije donela, ali da se o tome razmišlja, jer je izvesno i logično da su za državu trenutno mnogo važnija politička pitanja. Pomoćnik ministar energetike je kazao da se još procenjuje kakve bi bile posledice za NIS, ako bi se sada zaustavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privatizacija.

Sokolović je istakao da je za sada sigurno da tender za privatizaciju Naftne industrije Srbije neće biti objavljen do polovine oktobra, kako je to ranije najavljivano.

Prema njegovoj oceni, predugo odlaganje bi moglo naneti veliku štetu NIS-u jer je zbog sadašnje, visoke cene sirove nafte na svetskom tržištu i nedostatka rafinerijskih kapaciteta u regionu, sada izuzetno povoljan trenutak za privatizaciju nacionalne naftne kompanije.

"Zbog toga je naša procena bila da je najpovoljnije da u ovoj godini uđemo u proces, jer nam okolnosti pogoduju da se sigurno ispuni osnovni cilj privatizacije NIS-a, a to je modernizacija domaćih rafinerija", istakao je pomoćnik ministra energetike.

Sokolović je kazao da bi u slučaju odlaganja privatizacije bilo odloženo i uvođenje carina za uvoz nafte i naftnih derivata, odnosno ukidanje uredbe o zabrani uvoza derivata.

"Privatizacija NIS-a je pljačka"

Sekretar za energetiku Vojvodine Dragan Surdučki kaže da su najprofitabilniji delovi NIS-a premešteni iz Vojvodine u Beograd.

Surdučki je rekao da su na teritoriji Vojvodine sedišta naftnih i gasnih polja, proizvodnje nafte i gasa, proizvodnje tečnog gasa i rafinerija.

Prema njegovim rečima, jedini deo Naftne industrije Srbije koji je bio van Vojvodine jeste "Jugopetrol", a osnivanjem NIS a.d., u Vojvodini je ostao samo NIS "Naftagas", dok je sve ostalo što je profitabilno premešteno u Beograd.

Objasnio je da je najprofitabilniji deo nacionalne naftne kompanije, rafinerije i promet, grupisan u "NIS Petrol", sa sedištem u Beogradu. "Na osnovu procene stručnjaka, vrednost kapitala NIS-a je oko tri milijarde evra, a da je poštovan teritorijalni princip, onda bi veći deo tog novca ostao u Vojvodini", rekao je Surdučki.

On je kao "prevaru" ocenio i izdvajanje iz celine NIS-a preduzeća "NIS Ugostiteljstvo i turizam", jer to preduzeće takođe ima sedište u Beogradu, iako su za izgradnju objekata koji su u sastavu tog preduzeća sredstva izdvajali radnici iz Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.