Recesija odnela preko 20 odsto američkog novca

Izvor: S media, 18.Sep.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija odnela preko 20 odsto američkog novca

Recesija, koja vlada u celom svetu teško je pogodila američki imetak - za samo godinu dana nestalo je više od petine američkog novca, pa je tako Evropa prestigla Severnu Ameriku na lestvici najbogatijih regiona na našoj planeti.

U najnovijem izveštaju savetničke kompanije "Boston konsalting Grup", za samo godinu dana u Severnoj Americi je "isparilo" 21,8 odsto gotovog novca i vrednosnih hartija, odnosno američko bogatstvo se sa 37,4 biliona dolara ( 25,4 biliona evra) >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << smanjilo na "samo" 29,3 biliona (19,9 biliona evra).

Kriza je, naravno, pogodila i Evropu, ali mnogo blaže - evropsko bogatstvo je sa 34,7 biliona američkih dolara ( 23,5 biliona evra) palo na 32,7 biliona dolara (22,2 biliona evra), što je pad od 5,8 procenata, pa je Evropa sada najbogatiji region na svetu.

Iako nema sumnje da su Amerikanci "najžustriji igrači" na berzama, pa ih je i ova kriza najteže pogodila, "Global Velh Riport 2009" ipak nije instrument za merenje ukupnog bogatstva, nego sredstava kojima gradjani raspolažu, ističe nemački državni radio "Dojče vele".

Drugim rečima, američku savetničku kompaniju zapravo zanima, gde na svetu ima najviše osoba koje žele da ulože svoj novac pa se tako u bogatstvo svrstava gotovina i sve vrste vrednosnih hartija koje gradjani imaju, ali ne i materijalna dobra poput nekretnina ili zlata.

A upravo u Sjedinjenim Američkim Državama mnogi su pokušali da spase vrednost deonica i drugih vrednosnih papira pretvorivši ih u nekretnine ili u druga trajna dobra - koje ta statistika jednostavno ne računa.

I dok direktor američkog Feda, Ben Bernanke kaže da je recesija "u ovom trenutku veoma verovatno završena", najviše bogataša je bilo i ostalo upravo u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo se u tu kategoriju može uvrstiti 3.981 domaćinstvo, a na drugom mestu je Japan sa 1.086 domaćinstva gde novac nije problem.

Iznenadjenje je donelo i treće mesto - 2007. godine treće mesto je zauzimala Velika Britanija, ali su je prošle godine pretekli i Kina i Nemačka.

Medjutim, najveće šanse da sretnete bogataša na ulici i dalje imate u Singapuru. Tamo se 8,5 odsto domaćinstava može smatrati bogatim, a iza njega slede Švajcarska, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati. Na peto mesto su u 2008. izbile Sjedinjene Američke Države koje su potisnule Katar.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.