Raste nezaposlenost u Austriji

Izvor: B92, 04.Jan.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste nezaposlenost u Austriji

Beč -- Slab privredni rast i dalje negativno utiče na tržište rada u Austriji, te je stopa nezaposlenosti u decembru nastala da raste.

Tako je, prema nacionalnoj definiciji stopa nezaposlenosti u decembru porasla za 0,9 odsto na 9,5 procenata.

Inače sa stopom od 4,8 odsto, prema definiciji Eurostata, Austrija ima i dalje najmanji broj nezaposlenih u EU.

Broj nezaposlenih krajem decembra porastao je na 361.279, što je za 38.298 više nego pre godinu dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pored toga se 66.864 osoba nalazilo na doškolovavanju, čime je u decembru ukupno 428.143 osoba bilo bez zaposlenja.

Istovremeno je broj radnih mesta slabo porastao, te je broj aktivno zaposlenih dostigao 3,346 miliona, a broj prijavljenih neupražnjenih mesta smanjio se na 23.176.

Ministar za rad i socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer s tim u vezi konstatovao je da je dostignut novi rekord po pitanju zaposlenja, ali istovremeno i dalji rast nezaposlenosti.

"Prema aktuelnim prognozama eksperata jasno vidljivi oporavak privrede tokom godine će umanjiti nezaposlenost. Povod za optimizam postoji i zbog aktuelnog razvoja na tržištu rada prijavljenih otvorenih radnih mesta", ocenio je on u saopštenju.

Od nezaposlenosti posebno su pogođene starije osobe (+23 odsto), osobe sa zdravstvenim problemima (+30,1 odsto), stranci (+18,6) i žene (+13,5).
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raste nezaposlenost u Austriji

Izvor: Akter, 04.Jan.2014

Slab privredni rast i dalje negativno utiče na tržište rada u Austriji, te je stopa nezaposlenosti u decembru nastala da raste

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.