RT: Nemački „Uniper“ tužio „Gasprom“ za neisporučeni gas

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2022, 10:52

RT: Nemački „Uniper“ tužio „Gasprom“ za neisporučeni gas

Najveći nemački uvoznik gasa "Uniper" saopštio je u sredu da traži milijarde evra odštete od ruskog "Gasproma" za neisporučeni prirodni gas i otvorio arbitražni proces. Prema kompaniji koja će uskoro biti nacionalizovana, zamena ruskih zaliha ju je do sada koštala oko 11,6 milijardi evra, a očekuje se da će ta cifra rasti do kraja 2024. godine. „Tražimo nadoknadu naše značajne finansijske štete u ovom postupku. Reč je o količinama gasa koje su ugovorom dogovorene sa `Gaspromom`, ali nisu isporučene i za koje smo morali da nabavimo zamene po izuzetno visokim tržišnim cenama i to još moramo da uradimo“, rekao je izvršni direktor "Unipera" Klaus-Diter Maubah. Ruski "Gasprom" eksport potvrdio je da je "Uniper" pokrenuo arbitražni postupak, navodeći, međutim, da ne priznaje kršenje ugovora niti legitimnost navedenih zahteva za naknadu štete. Rusija je smanjenje isporuka prvobitno pripisala održavanju turbina na gasovodu "Severni tok 1", koje je prekinuto zbog sankcija koje su uvele zapadne zemlje. Potom je gasovod dignut u vazduh u septembru, zbog čega je postao nefunkcionalan. Nemačka kompanija je takođe saopštila da je odlučila da se što više, pravno i kadrovski, distancira od ruske poslovne jedinice "Unipro". "Uniper" je doveden na ivicu bankrota zbog porasta cena energije i zaustavljenih tokova gasa iz njegovog glavnog snabdevača Rusije. Ranije ovog meseca prijavio je zapanjujućih 40 milijardi evra neto gubitak do septembra. Kompanija sada traži spas od 53 milijarde dolara od nemačke vlade kao deo nacionalizacije. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"UNIPER" TRAŽI NADOKNADU OD "GASPROMA" Zamena ruskih zaliha ih košta 11 milijardi evra

Izvor: Blic, 01.Dec.2022

"Uniper" saopštio je u sredu da traži milijarde evra odštete od ruskog "Gasproma" za neisporučeni prirodni gas i pokrenuo je arbitražni proces prenosi RT.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.