RT: Indijska ekonomija će porasti 6,3% – Svetska banka

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2023, 13:52

RT: Indijska ekonomija će porasti 6,3% – Svetska banka

 
Indijska ekonomija će porasti za 6,3 odsto u tekućoj fiskalnoj godini, prema prognozama koje je Svetska banka objavila u utorak.
U izveštaju se navodi da je otpornost zemlje podržana snažnom domaćom tražnjom, snažnim ulaganjima u javnu infrastrukturu i jačanjem finansijskog sektora. Prema Indijskom ažuriranju razvoja, polugodišnjem izveštaju o indijskoj ekonomiji, zemlja je bila jedna od najvećih ekonomija sa najbržim rastom u finansijskoj godini 2022/23, sa rastom od 7,2% uprkos velikim globalnim izazovima. „Stopa rasta Indije bila je druga najveća među zemljama G20 i skoro dvostruko veća od proseka za tržišne ekonomije u razvoju“, navodi se u izveštaju. „Rast bankarskih kredita je porastao na 15,8% u prvom kvartalu finansijske godine 2023/24, u poređenju sa 13,3% u prvom kvartalu 2022/2023. Ekonomisti Svetske banke su dodali da će globalni vetrovi vezani za visoke kamatne stope, geopolitičke tenzije i sporu globalnu tražnju nastaviti da koče ekonomski rast širom sveta. „U ovom kontekstu, Svetska banka predviđa rast indijskog BDP-a za 23/24 fiskalnu godinu na 6,3%. Očekivano ublažavanje je uglavnom zbog izazovnih spoljnih uslova i opadajuće nagomilane potražnje“, navodi Svetska banka u ažuriranom izveštaju. Analitičari su predvideli da će aktivnost uslužnog sektora u zemlji ostati jaka sa rastom od 7,4%, dok se predviđa da će rast investicija ostati na 8,9%. Institucija sa sedištem u Vašingtonu dodala je da su nepovoljni vremenski uslovi doprineli inflaciji poslednjih meseci. „Glavna inflacija je porasla na 7,8% u julu zbog rasta cena prehrambenih artikala poput pšenice i pirinča. Očekuje se da će se inflacija postepeno smanjivati kako se cene hrane normalizuju, a vladine mere povećavaju ponudu ključnih roba“, navodi se u izveštaju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.