Putuju, ali zbog straha izbegavaju ove zemlje

Izvor: B92, 14.Jan.2018, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putuju, ali zbog straha izbegavaju ove zemlje

Beč -- Na Međunarodnom sajmu turizma "Ferien 2018", mnoge destinacije se bore za turiste iz Austrije, u vreme povećenog straha zbog terorizma.

Strah je povećan i zbog političkih nestabilnosti u pojedinim zemljama.

Austrijanci rado putuju i to je ostalo nepromenjeno u odnosu na ranije godine, pokazuje istraživanje prema kojem 88 odsto planira ove godine da otputuje na odmor.

Više od jedne trećine namerava da češće nego ranije putuje na odmor, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetsko političko stanje utiče na ponašanje turista.

Velika većina, to jest 80 odsto, navelo je u istraživanju povodom sajma, da izbegava određene destinacije u inostranstvu i češće namerava da se odmara u domovini.

Više od polovine Austrijanaca u proseku putuje između dve do tri nedelje godišnje, a više od četiri nedelje na putovanjima provode starije osobe od 60 godina.

Gotovo svaki drugi kaže da ima na raspolaganju za putovanja budžet do 1.000 evra, a jedna trećina je spremna da potroši i više od 1.000 evra.

Kada je reč o omiljenim destinacijama, samo 25 odsto navodi da preferira daleke destinacije, a ostatak odmara u Evropi, pri čemu je i ove godine na vrhu zemalja za odmor Hrvatska zajedno sa Italijom, a potom slede Nemačka i Grčka.

Što se dalekih putovanja tiče, na vrhu liste su SAD i Tajland, a potom slede Kuba i Dominikanska Republika.

Povećano je i interesovanje za obilaske gradova, te je 58 odsto najavilo da želi da obiđe neki od zanimljivih gradova. Na prvom mestu je Amsterdam, dok su tražene destinacije i Berlin, Minhen, Hamburg, London i Venecija, a od prekomorskih destinacija Njujork, Los Anđeles, Majami i Hongkong.

Austrijanci veoma rano uplaćuju svoje odmore, i to do tri meseca pre putovanja, a Sajam turizma im često služi kao orijentacija pri donošenju odluke o destinaciji.

Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beču na štandu Crne Gore vlada veliko interesovanje za zajedničku ponudu Crne Gore i Srbije, koji se predstavlja kao projekat privrednih komora da naprave regionalni proizvod.

Takođe na sajmu, što se tiče bivše Jugoslavije, velike štandove, prema tradiciji, imaju Slovenija i Hrvatska, a sa manjim su prisutne Bosna i Hercegovina i zasebno Republika Srpska.

Inače na "Ferien 2018." Rusija se predstavlja kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.