Pupovac: Pomirenje u Hrvatskoj nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2020, 12:58

Pupovac: Pomirenje u Hrvatskoj nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je danas u Zagrebu da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja.

Pupovac je na pres konferenciji u Zagrebu rekao da od tog procesa zavisi potpuno i istinsko rešavanje trauma iz poslednjeg rata, kao i ukupnih istorijskih trauma, suđenja za zločine, kao i utvrđivanje sudbine nestalih i okretanje novoj vrsti saradnje i novoj vrsti odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutar EU, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

"Značajan deo komemorativnih gestova pomirenja moguće je postići s nama u Hrvatskoj. Za jedan deo koji ima i može imati posebnu specifičnu težinu, to nije moguće. Zbog toga ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost i tu potrebu otežavaju, a kamoli isključuju", istakao je Pupovac.

On je ukazao da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već jedino iz perspektive budućnosti.

Pupovac smatra svojom dužnošću da i sam doprinese smirivanju ođeka i pojačavanju razumevanja onog što je rečeno u Kninu, kao i otklanjanju nesporazuma koje je ono izazvalo.

"U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalost, ta su dva suprotstavljena osećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu. Njima su više njih, a na samome mestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević, dodali po komad kvasca i po prstohvat soli", rekao je Pupovac.

Za razliku od ranijih godina, kako je istakao, taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja so nije bila ili nije bila smišljena da bude so na rane.

Pupovac je izrazio mišljenje da je pre četiri dana započet proces mešenja testa za pogaču pomirenja, naglašavajući da se, kako je rekao, "takva pogača ne može pripremiti na jednom mestu i u jednom danu".

Pupovac poslao oštru poruku Grliću Radmanu

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac poručio je danas ministru spoljnih i evropskih poslova Gordanu Grliću Radmanu da, kad već deli lekcije, nek osigura srpskim turistima da ih ne napadaju u Hrvatskoj i ne ispisuju im poruke.

"Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već deli lekcije, neka osigura srpskim turistima da ih ne napadaju, da se ne ispisuje traktor i 'ZDS' na njihovim automobilima", poručio je Pupovac šefu hrvatske diplomatije na pres konferenciji u centru Zagreba, ispred spomenika Petru Preradoviću.

"Bilo bi neozbiljno očekivati da ovakav proces može uspeti bez komunikacije s najvišim zvaničnicima u Srbiji", pojasnio je Pupovac na novinarsko pitanje, prenosi Index.hr.

"Pogledi Hrvata i Srba na 'Oluju' se jako razlikuju, želim omogućiti da se s njima barem može živjeti", rekao je on.

Kazao je da je njega i Plenkovića partnerima učinila želja da struja dođe i u zadnje selo u kojem žive Srbi i da je sramota da rođaci Nikole Tesle nemaju struju.

Kaže kako se nestali, ratni zločini i promena načina na koji se slave neki dani moraju diskutovati između Hrvatske i Srbije.

"Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima", zaključio je Pupovac.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman juče je odbacio kao netačnu tvrdnju srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je operacija hrvatske vojske i policije "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, i ocenio da se Vučić "meša u unutrašnja politička pitanja Hrvatske".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KVASAC MIRA I POGAČA POMIRENJA Pupovac o odnosima Srba i Hrvata u Hrvatskoj "Potpunog pomirenja neće biti bez Srbije"

Izvor: Blic, 08.Avg.2020

Pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije, poručio je danas predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.