Prvi međudržavni sporazum sa Saudijskom Arabijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2015, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi međudržavni sporazum sa Saudijskom Arabijom

Predstavnici vlada Srbije i Saudijske Arabije potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji u oblasti turizma i izrazili uverenje da je to temelj budućih ekonomskih i političkih odnosa dve države.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je novinarima nakon potpisivanja da je to prvi međudržavni sporazum sa Saudijskom Arabijom i da je cilj Srbije da privuče investitore i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << turiste iz te države.

Saudijski princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz el Saud rekao je da je veoma optimističan po pitanju buduće saradnje sa Srbijom.

"Srbija sada organizuje svoj investicioni portfolio. To je država na strateški dobrom mestu i ima sposobnu vladu", rekao je saudijski princ, koji je predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu te zemlje.

Prema njegovim rečima, sada je na srpskoj vladi i privrednicima da ubede investitore u Saudijskoj Arabiji da je Srbija dobro i stabilno mesto za ulaganje.

Dve države uspostavile su pune diplomatske odnose 2013. godine i uskoro treba da razmene ambasadore.

Ljajić je kazao da je cilj potpisivanja sporazuma da se privuče što veći broj turista iz Saudijske Arabije u Srbiju, da se predstave srpski potencijali na "velikom tržištu Saudijske Arabije" i da se uputi poziv saudijskim investitorima da ulažu na srpsko tržište.

"Ovo je poseta koja će sasvim sigurno predstavljati temelj budućih političkih i ekonomskih odnosa naše dve zemlje. Ja bih želeo da kažem da mi ne stvaramo nikakva lažna, prevelika, nerealna očekivanja. Ovo je poseta kojom se udaraju temelji... niko ovde nije došao da nešto kupuje, niti ovde ima neko ko nešto reda radi prodaje", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije želi da nastavi reforme i završi privatizaciju.

"Svuda tamo gde postoji mogućnost da predstavimo potencijalnim investitorima ono što je u nadležnosti Agencije za privatizaciju, mi treba da to i uradimo. To smo i sada učinili, ali ne bih voleo, kao što se u pojedinim medijima stvorio utisak, da je ova poseta isključivo namenjena da mi prodamo neke banje i hotele. To je jedan mali segment ove posete, kao što radimo sa svim delegacijama koje dolaze u Srbiju", rekao je Ljajić.

Pojedini mediji su objavili da je cilj posete saudijskog zvaničnik da privatizuje banje u Srbiji.

Ljajić je dodao da je ovo samo početak saradnje dve države i da će uskoro u Srbiju doći predstavnici saudijske poljoprivredne kompanije Salik.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da uskoro sa Sudijskom Arabijom potpiše sporazume o ekonomskoj i tehničkoj saradnji i o podsticaju i zaštiti investicija.

"Mi ćemo zajednički sa BiH nastupati prema tržištu Saudijske Arabije, što pokazuje našu želju da uspostavimo punu regionalnu stabilnost, da sarađujemo sa svim državama u našem susedstvu", rekao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum Srbije i Saudisjske Arabije o turizmu

Izvor: RTS, 05.Nov.2015

Predstavnici vlada Srbije i Saudijske Aarabije potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji u oblasti turizma i izrazili uverenje da je to temelj budućih ekonomskih i političkih odnosa dve države. . Ministar trgovine,...

Nastavak na RTS...

ISTORIJSKI POTPIS Sklopljen prvi međudržavni sporazum Saudijske Arabije i Srbije

Izvor: Blic, 05.Nov.2015

Srbija i Kraljevina Saudijska Arabija potpisale su danas prvi međudržavni sporazum u svojoj istoriji koji će, kako očekuju njegovi potpisnici, predsednik Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.