Proizvode iz Srbije zamenila roba iz Makedonije i Albanije

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvode iz Srbije zamenila roba iz Makedonije i Albanije

Od uvođenja 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, povećan je priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu kososke teritorije.

Prema rečima Adriatik Stavilecija, portparola kosovske carine, priliv prizvoda iz drugih zemalja na kosovskom tržištu je u porastu, u velikoj meri iz Albanije i Makedonije.

On je dodao da je prisustvo robe iz Albanije povećano za gotovo 40 odsto u odnosu na raniji period, dok je priliv robe iz Makedonije porastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za 10 odsto.

Kosovsko tržište robe se postepeno menja, jer je uvoz iz Srbije značajno smanjen, što omogućava zamenu robe iz Albanije i Makedonije, ali i od povećanja domaće proizvodnje.

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, priliv proizvoda iz Srbije pre uvođenja taksi, 21. novemra prošle godine iznosio je oko 1,2 miliona evra, dok je sada taj uvoz opao na vrednost od oko 600.000 evra dnevno.

- Od početka primene ovih poreza imali smo veliki pad u uvozu proizvoda iz Srbije. Ako razgovaramo pre uvođenja taksi, imali smo 120 do 140 barži dnevno iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je sada to gotovo nula - rekao je Stavileci, za radio Slobodna Evropa, a prenela prištinska Koha.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.