Izvor: Politika, 30.Dec.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodavci gasa po izboru kupaca

Od 1. januara 2015. godine, osim izbora novog snabdevača strujom, domaćinstva mogu da biraju i od koga će kupovati prirodi gas

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče Zakon o energetici, koji predviđa lakše ulaganje investitora u oblast energetike, obezbeđuje veću zaštitu kupaca i to sve u skladu s pravilima EU.

Novim zakonom se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unije u oblasti gasa, čime Srbija postaje prva zemlja u regionu koja je primenila ove odredbe. To praktično znači da će od 1. januara 2015. godine pored izbora novog snabdevača strujom, domaćinstva i mali potrošači imati pravo da biraju i od koga će kupovati gas.

Ljubo Maćić, prvi čovek Agencije za energetiku Srbije, pojašnjava da pravo na javno snabdevanje gasom od 1. januara 2015. imaju domaćinstva i mali kupci, pri čemu su mali kupci pravna lica i preduzetnici čiji su objekti priključeni na distributivni sistem i imaju manje od 50 zaposlenih i prihod manji od 10 miliona evra .

Domaćinstva i mali kupci mogu ostati i na javnom snabdevanju i snabdevati se u skladu sa postojećim ugovorima, ali imaju i pravo i mogućnost (ali ne i obavezu) da na tržištu ugovore snabdevanje sa bilo kojim snabdevačem prirodnim gasom, objasnio je Maćić.

U Srbiji u ovom času ima više od 260.000 potrošača prirodnog gasa, od kojih je 250.000 domaćinstva i mali potrošači. Potrošač koji izlazi na slobodno tržište a koji nije našao snabdevača, niti ugovorio snabdevanje od 1. januara 2015. godine, ima pravo da ga snabdeva rezervni snabdevač u trajanju od najviše 60 dana.

I to samo pod uslovom da se sa zahtevom za rezervno snabdevanje obrati „Srbijagasu”, koga je vlada ranije odredila kao rezervnog snabdevača, kao i cenu rezervnog snabdevanja.

Rezervni snabdevač je u obavezi da krajnjem kupcu, po prijemu zahteva za rezervno snabdevanje, dostavi ugovor o rezervnom snabdevanju u roku od tri dana od dana početka snabdevanja. Ako krajnji kupac ni nakon 60 dana rezervnog snabdevanja, nema zaključen ugovor sa snabdevačem na slobodnom tržištu, pravo na rezervno snabdevanje prestaje, zbog čega mu preti isključenje gasa.

U Srbiji ima 38 licencirana javna snabdevača i 33 distributera gasom. Svi oni gas nabavljaju od „Srbijagasa”. Upitan da li će cenu gasa i ubuduće određivati AERS, Maćić kaže, da to ostaje nepromenjeno i objašnjava da se cena kubika gasa menja samo kada dođe do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, uz usklađivanje i sa kursom dolara.

Juče usvojenim Zakonom o energetici predviđeno je i da socijalno najugroženiji i naredne godine imaju besplatne kubike gasa. Uredbom o zaštićenim energetskim kupcima predviđeno je bilo da računi za gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar budu umanjeni od 40 do 75 kubnih metara, takođe u zavisnosti od broja članova socijalno ugroženog domaćinstva.

Iako nova pravila igre uspostavljaju punu liberalizaciju tržišta gasa i nude izbor, ne očekuje se da će iko od licenciranih imati povoljniju cenu gasa od „Srbijagasa”, baš kao što je to slučaj i s EPS-om koji će zadržati gotovo 97 odsto potrošača i pored činjenice da će domaćinstva od 1. januara moći da biraju nekog drugog da im isporučuje električnu energiju.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 30.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.