Prodaja bugarske čeličane

Izvor: B92, 11.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja bugarske čeličane

Sofija -- Pet investitora iz sveta pokazalo je interesovanje za preuzimanje najveće bugarske čeličane Kremikovci (Kremikovtzi).

Čeličana Kremikovci već decenijama zagađuje četvrti u istočnom delu Sofije

Čeličani, koja je u većinskom vlasništvu indijskog magnata Pramoda Mitala, preti zatvaranje na kraju godine ukoliko ne ispuni zahteve Evropske unije u pogledu smanjenja zagađenja. Osim toga čeličana je od 2005. akumulirala 1,3 milijarde dolara duga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Za preuzimanje čeličane zainteresovani su strateški investitori iz Turske, SAD, Rusije i dva iz Ukrajine. Prošlog meseca su u razgovore sa bugarskom vladom stupili američka korporacija U.S Stil i dva milijardera iz Ukrajine, Konstantin Ževago i Rinat Ahmetov.

"Vlada zahteva od zainteresovanih ulagača da garantuju primenu plana radi održivosti čeličane nadomak Sofije, jer je ona bitna za bugarsku privredu", izjavio je bugarski ministar privrede i energetike Petar Dimitrov.

Bugarska vlada, koja poseduje 25,3 odsto akcija postrojenja Kremikovci, osmislila je 390 miliona dolara vredan plan oporavka, koji uključuje povećanje proizvodnje i ugradnju ekološke opreme, što bi pomoglo ispunjenju zahteva EU, a realizaciju plana bi trebalo da plati budući kupac.

Pramod Mital kupio je 2005. godine 71 odsto akcija bugarske čeličane. Da bi platio obaveze prema bugarskoj vladi, finansirao potrošnju i obezbedio sredstva za rad, Mital je preko registrovane u Londonu kompanije "Global Stil" (Steel) 2006. prodao deo akcija u vrednosti od 481 milion dolara.

Bugarski mediji navode da Mital nije uspeo da obezbedi 300 miliona dolara za investicije koje je obećao u periodu od tri godine, da je saglasan sa prodajom čeličane i da s druge strane, 8.000 radnika traži zaostale zarade.

Podsetimo, još prošle godine sindikati su protestovali zbog otuđivanja sredstava iz kombinata i upozorili da on radi sa gubitkom, kao i da ništa ne radi na implementaciji njegovog ekološkog programa. Nakon što su poslodavci počeli da kasne sa isplatom plata, zaposleni su krajem februara štrajkovali pred zgradama Ministarskog saveta i Ministarstva ekonomije i energetike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.