Izvor: Blic, 30.Mar.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici zahtevaju hitnu devalvaciju

Privrednici zahtevaju hitnu devalvaciju

BEOGRAD - Devalvacija je potrebna i neophodna, smatra dve trećine privrednika koji su učestvovali u anketi Instituta za tržišna istrživanja sprovedenoj tokom marta. Njihova je ocena da sadašnji devizni kurs pogoduje povlašćenim izvoznicima i omogućava im stvaranje ekstra profita dok država ostaje bez dela prihoda, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Institutu za tržišna istraživanja.

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova se, tvrde privrednici koji zagovaraju devalvaciju, obavlja prema tržišnom kursu, tako da korekcija zvaničnog ne bi značajnije uticala na inflaciju. Pored toga, dvalvacija bi podstakla izvoz i obezbedila veći devizni priliv, a ujedno bi se povećali i prihodi od carine.

Nedovoljne devizne rezerve zemlje kao najvažniji razlog zbog čega je devalvacija u ovom trenutku nepoželjna navodi trećina privrednika koji su učestvovali u anketi.

Stručnjaci beogradskog IZIT-a procenjuju, kako je naveo Slobodan Milosavljević, da su se prema svim ekonomskim pokazateljima stekli uslovi za promenu zvaničnog deviznog kursa, ali bi ta mera u nepromenjenim okolnostima bila praćena brojnim negativnim posledicama. Da bi se one sprečile potrebno je da se osigura mehanizam punjenja deviznih rezervi zemlje i uvede ograničena konvertibilnost dinara. Uz to je neophodno da se omogući ravnopravan pristup raspoloživim devizama svim preduzećima i spreči monopolizovanje izvoznih i uvoznih poslova koji donose veliki profit.

Dugoročne stabilnosti deviznog kursa nema bez uključivanja SRJ u međunarodne ekonomske i finansijske instuticije, pristupa naših preduzeća svetskom tržištu i otklanjanja privrednog i političkog rizika za ulaganja u našu zemlju.

Zbog podzemnih voda i smenjene upotrebe veštaškog đubriva, kako procenjuje Vesna Živanović, stručnjak IZIT-a, ovogodišnji prinos pšenice će biti manji nego prošlogodišnji. Iako je zasejano više oranica nego prošle godine hlebnog žita će biti dovoljno samo za suženo domaće tržište tako da se ne može planirati izvoz ove tražene robe.

Zaštitna cena pšenice, prema računici stručnjaka IZIT-a, trebalo bi da bude pet dinara za kilogram. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.