Privrednici: Mišljenje MSP bez posledica po srpsku ekonomiju

Izvor: Blic, 24.Jul.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici: Mišljenje MSP bez posledica po srpsku ekonomiju

Savetodavno mišljenje Međunardnog suda pravde o Kosovu neće imati negativne posledice po ekonomiju Srbije, smatraju privrednici i ekonomisti.

Predsednik Upravnog odbora Droga Kolinske Slobodan Vučićević rekao je za B92 da "ako je išta dobro u toj odluci onda je to što je došla u ovo vreme kada investicija nema skoro nigde.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je uveren da odluka suda u Hagu neće negativno uticati na ekonomiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje.

"Pokazatelji koje imamo govore da se strane direktne investicije, ali i domaće nastavljaju. Mi očekujemo da budu na nivou prošle godine, ako ne i veće", rekao je Ćirić.

"Neki rezultati koje smo ostvarili ove godine su jako dobri, tako da ne mislim da će na bilo koji drugi način odluka MSP-a uticati na priliv stranih direktnih investicija, niti na bilo kakvu vrstu, imati negativan privredni uticaj u zemlji", istakao je Ćirić.

Rukovodilac tima ekonomske politike fondacije "Konrad Adenauer", Matias Šefer, ocenio je da uslovi poslovanja u Srbiji nisu loši, ali da ima još dosta prostora za poboljšanja.

Kako je rekao, "ta odluka neće imati negativan uticaj na investicije u Srbiji, jer je za to ipak najbitnija stabilnost, očekivanja investitora, uslovi investiranja i pouzdan pravni poredak i dobro utvrđen poreski sistem".

"Principijelno, uslovi ovde nisu loši, ali potrebne su još neke političke i ekonomske odluke kako bi postali još atraktivniji", rekao je Šefer.

Predsednik Privredne komore Beograd Milan Janković takođe smatra da su uslovi za investicije dobri, ali da pravna poboljšanja nisu suvišna.

"Ova odluka neće usporiti dotok kapitala u Srbiju iz prostog razloga, i to odgovorno izjavljujem, Srbija je najbolje mesto za ulaganja u jugoistočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.