Približavanje EU koristi građanima

Izvor: B92, 30.Mar.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približavanje EU koristi građanima

Beograd -- Građani i privreda Srbije imaju ekonomsku korist od približavanja Srbije Evropskoj uniji i primene trgovinskog sporazuma sa tom zajednicom.

"Srpski izvoznici su od januara 2009, početka primene trgovinskog sporazuma Srbije sa EU, do oktobra 2011. godine, imali finansijsku korist od 1,4 milijarde evra, a kompanije iz Evrope koje su izvozile u Srbiju 423 miliona evra", rekao je ministar ekonomije Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ćirić.

On je istakao da će i nakon potpune liberalizacije trgovine sa EU i ukidanja carina Srbija imati korist, što se vidi na primeru CEFTA regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin naveo je da pristupanje Srbije u EU stvara određene rizike za gubitak ekonomskih prednosti koje zemlja sada ima, dok je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Rusija i EU imaju trgovinsku razmenu vrednu 150 milijardi evra i da pridruživanje Srbije EU jednog dana neće poremetiti njene dobre odnose sa Rusijom i to se ne dovodi u pitanje.

Ćirić je odbacio navode da je budžetski deficit i pad industrijske proizvodnje posledica približavanja Srbije EU i naglasio da su to posledice ekonomske krize koja je zahvatila sve zemlje.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da je dobro što je ulazak u EU jedna od stvari oko koje se kristalizuje politički koncenzus u Srbiji. On je kazao i da će bilans ulaska u EU biti skromno pozitivan za Srbiju, zbog neizvesnosti i dugog trajanja procesa pridruživanja.

Izvršni potpredsednik hrvatskog Agrokora Damir Kuštrak kazao je da je u interesu Hrvatske da Srbija i druge zemlje bivše Jugoslavije postanu članice EU čime bi se ojačalo jugoistočno krilo u Evropskoj zajednici, a u ekonomskom smislu taj prostor će se time objediniti i biti regulisan evropskim pravilima.

Član Upravnog odbora Udruženja slovenačkih menadžera Iztok Seljak ocenio je da Srbija ima izuzetne osnove da postane prirodni lider regiona ulaskom u EU i da bi trebalo da nastavi da koristi dobre odnose sa Rusijom.

Kompanije u zemljama na putu u EU, kazao je on, moraju da prihvate drugačiji poslovni modeli da se organizuju u udruženja i grupe da bi lakše i bolje komunicirale sa Briselom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.