Izvor: Blic, 12.Sep.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prema izveštaju Narodne banke do kraja godine inflacija devet odsto

Do kraja godine inflacija u Srbiji dostići će devet odsto, a što je u okvirima planiranog raspona, rečeno je juče na predstavljanju izveštaja o inflaciji - avgust 2009. u Narodnoj banci Srbije.

Branko Hinić, generalni direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja, istakao je da bi tu projekciju inflacije moglo da ugrozi veće poskupljenje naftnih derivata ili skok cena poljoprivrednih proizvoda.

- Centralna banka napravila je i ocenu inflatornog uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povećanja PDV-a, prema kojoj bi rast stope tog poreza za dva procentna poena (sa osam odsto na deset odsto i sa 18 odsto na 20 odsto) uticao na rast inflacije od jedan odsto, dok bi izjednačavanje stope PDV-a na ukupno 18 odsto imalo efekat na inflaciju od dva odsto - kaže Hinić i dodaje da NBS „ne priziva" rast PDV-a, ali u slučaju da ne bude drugih načina za fiskalno uravnoteženje, to je jedan od najlakših i najsigurnijih puteva.

Inflacija u ovoj godini je pod snažnim uticajem povećanja regulisanih cena, koje su u prvih osam meseci porasle za 14,8 odsto, a u trećem tromesečju pod uticajem pada cena poljoprivrednih proizvoda. Očekuje se da će rast cena u septembru biti jedan odsto, a u četvrtom tromesečju oko dva odsto, prvenstveno zbog sezonskog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda od oko 10 odsto.

- Uzimajući u obzir sve rizike, centralna banka procenjuje da je verovatnije da će referentna kamatna stopa, koja je sada 12 odsto, u narednom periodu biti snižena nego da se neće menjati.

Međutim, nastavkom sniženja kamatne stope sačekaće se do definisanja osnovnih elemenata ekonomske politike za narednu godinu - ukazao je Hinić.

Niska domaća i svetska tražnja i gotovo zaustavljena kreditna aktivnost u ovoj godini uticali na dalje smanjenje ekonomske aktivnosti.

Cene odeće iznad proseka u EU

Analiza „Eurostata" pokazala je da su cene u Srbiji u 2008. godini

iznosile 58 odsto proseka cena u Evropskoj uniji, a u prvom polugodištu ove godine, kada se obračuna inflacija i promena deviznog kursa 54,7 odsto. Kod nas su, kako kaže Hinić, cene obuće i odeće iznad proseka u EU, dok su usluge, gorivo, električna energija, alkohol i duvan jeftiniji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnja inflacija devet odsto

Izvor: Mondo, 11.Sep.2009, 15:35

Inflacija u Srbiji do kraja godine trebalo bi da bude oko devet odsto, saopšteno je danas na predstavljanju Izveštaja o inflaciji - avgust 2009. u Narodnoj banci Srbije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.