Predsednik sa Fabricijem o vladavini prava i demokratskom upravljanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 04:21

Predsednik sa Fabricijem o vladavini prava i demokratskom upravljanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa šefom Delegacije Evropske unije, ambasadorom Semom Fabricijem, razgovarao o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem.

Predsednik Vučić je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

Ambasador Fabrici je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izrazio zadovoljstvo na konstruktivnom i korisnom sastanku, naglasivši da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pozdravivši prisustvo predsednice Vlade i nekoliko ministara, naglasio je da vladavina prava prožima različite sektore Vlade i društva u celini, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ambasador Fabrici je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava.

Transparentno i svrsishodno sprovođenje reforme je od najveće važnosti za demokratiju i prosperitet Srbije. Konstatovao je da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

Dvojica sagovornika su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika.

"Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primenom prioritetnih preporuka OSCE-ODIHR, uz redovne konsultacije sa ODIHR. Takođe, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi", istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Izrada revidiranog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa preporukama ODIHR, takođe je jedan od uslova kako bi Srbija brže napredovala u pristupnim pregovorima i učinila pravi napredak u vladavini prava.

Zaključeno je da je u procesu pridruženja neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Fabricijem

Izvor: B92, 13.Apr.2021

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem...Kako je navela predsednikova Službe za saradnju s medijima, nakon sastanka Vučića i Fabricija, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, biće izdato saopštenje...Pratite...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.