Izvor: B92, Beta, 25.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postupci zbog nezakonitih otkaza

Beograd, Vrbas -- Inspekcija rada u prethodnom mesecu podnela je 33 rešenja za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca zbog neisplaćenih zarada i nezakonitih otkaza.

Ova akcija pokrenuta je nakon što je za poslednja dva meseca nekoliko hiljada ljudi dobilo otkaze sa obrazloženjem da je to uticaj svetske finansijske krize. Kao primer, danas je saopšteno da je u protekla dva meseca oko 660 radnika u Pančevu otpušteno ili im je iz različitih razloga najavljen otkaz.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako je saopštio Inspektorat Ministarstva rada, rešenja su podneta zbog kršenja odredaba Zakona o radu, za koje su predviđene novčane kazne od 800.000 do milion dinara. Inspektorat za rad izvršio je ukupno 820 inspekcijskih nadzora.

Utvrđeno je da je u 129 slučajeva reč o isteku ugovora na određeno vreme, 216 radnika proglašeno je tehnološkim viškom, a 58 je otpušteno zbog povrede radne discipline.

Radovan Ristanović, direktor Inspektorata za rad, za B92 objašnjava da je u nekim slučajevima moguće odložiti izvršenje otkaza, a za to je potrebno ispuniti nekoliko uslova.

"Prvo je potrebno da pokrenu radni spor. Na pokretanje radnog spora svaki radnik ima pravo i to može da uradi u roku od 90 dana od dana uručenja rešenja”, navodi on.

"Potrebno je da pokrene radni spor, da se obrati Inspekciji rada za odlaganje izvršenja tog rešenja o otkazu i ukoliko Inspekcija rada utvrdi da je u postupku davanja otkaza očigledno povređen zakon - znači ne bilo kakva povreda jer druge povrede utvrđuje sud - u tom slučaju, inspekcija rada odlaže izvršenje takvog rešenja o otkazu do konačne odluke suda”, objašnjava Ristanović.

Cvetković o merama štednje

Premijer Mirko Cvetković razgovaraće narednih dana sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, privrede i finansijskog sektora o merama štednje koje će biti ugrađene u budžet za 2009. godinu i drugim merama koje će vlada primenjivati u narednoj godini.

Cilj tih razgovora je, kako se dodaje, razmena stavova i sagledavanje konkretnih mera koje je potrebno preduzeti u narednom periodu.

"Inspekcija rada podnosi i prekršajne prijave protiv poslodavaca ukoliko je u postupku davanja otkaza došlo do kršenja zakona”, kaže direktor Inspektorata za rad.

Ristanović kaže da Inspektorat ne može da utvrdi da li poslodavci svetsku finansijsku krizu zloupotrebljavaju kao izgovor za otpuštanja.

"Inspekcija rada kao nadzorni organ ne ulazi u motive poslodavaca. Ona, pre svega, gleda zakonitost, znači – da li je neko rešenje o otkazu zakonito ili ne”, kaže on.

"Naravno, može se napraviti neka procena da li je bilo kod pojedinih poslodavaca pokušaja da se to zloupotrebi. Ja u tom pogledu želim da podsetim da zaista i mnogi drugi državni organi treba da preduzmu mere i da provere da li je reč o zloupotrebi svetske finansijske krize od strane poslodavaca”, smatra Ristanović.

Poslodavci bi programe za otpuštanje viškova zaposlenih trebalo da dostave na mišljenje reprezentativnim sindikatima i nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je, zatim, dužna da poslodavcu dostavi predlog mera kako bi se otpuštanja izbegla ili svela na najmanju meru.

"Poslodavci ne zloupotrebljavaju krizu"

Predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović ocenjuje da poslodavci ne zloupotrebljavaju finansijsku krizu kao izgovor za otpuštanja, iako, kako kaže, verovatno ima izuzetaka.

Avramović je za B92 rekao da bi Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije 2. decembra trebalo da raspravlja o merama koje je predložila Unija poslodavaca za suprotstavljanje uticajima svetske finansijske krize.

Ukoliko predložene mere ne budu usvojene, poslodavci neće moći da preuzmu odgovornost za negativne posledice, kaže Avramović koji je i član Socijalno-ekonomskog saveta.

"Unija poslodavaca je dala svoj spisak šta smatra da bi trebalo uraditi – da sve tendere za vreme krize dobijaju naša preduzeća, da se izvoznici oslobode carinskih dažbina, taksi, da što lakše izvoze u ovoj krizi, da što više deviza donose”, navodi on.

"Zatim, da se smanji, ako može, PDV. Da se ne oprosti, već da se odloži na šest meseci, koliko traje kriza, ili godinu dana, da bi preduzeća imala više obrtnih sredstava. I isto tako, da se smanji porez na plate i doprinosi”, kaže Avramović.

Unija je predložila i formiranje socijalnog pakta u vreme trajanje krize koji bi usvojili svi socijalni partneri i prema kome poslodavci ne bi otpuštali radnike i jurili za profitom po cenu davanja otkaza radnicima, dok bi sindikati obustavili štrajkove.

Vlada mora da se obaveže da će obezbediti što veću uštedu u javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, odnosno svuda gde je to moguće.

Pančevo: 660 zaposlenih manje

Gotovo svaki drugi radno sposoban čovek u Novom Pazaru je nezaposlen. Statistika pokazuje da posle juga Srbije taj grad ima najveću stopu nezaposlenosti.

Oni koji i traže posao ne pristaju da rade u lošim uslovima, dok poslodavci tvrde da bi za dobrog i kvalifikovanog radnika obezbedili dobre uslove.

A u protekla dva meseca oko 660 radnika u Pančevu je otpušteno ili im je iz različitih razloga najavljen otkaz, saopštila je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u tom gradu.

Direktor filijale Nedeljko Erak kazao je da ne može da predvidi koliko će još radnika dobiti otkaze jer se očekuje da neka velike preduzeća otpuste radnike, ali da te podatke za sada ne dostavljaju službi za zapošljavanje.

Niteks preti štrajkom

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Niteks iz Niša Zoran Tošić najavio je da će radnici koji su u štrajku, ukoliko ih nadležni iz lokalne samouprave ne primi do kraja nedelje, protest nastaviti na ulici.

"Pokušaćemo da skrenemo pažnju na činjenicu da nam poslodavac duguje tri plate od prošle godine i plate od jula ove godine", rekao je Tošić.

Radnici Industrije tekstila Niteks štrajkuju od 5. novembra. U štrajku je, prema rečima sindikalaca, svih 700 zaposlenih.

On je dodao da je Nacionalnu službu najviše iznenadilo otpuštanje 112 radnika Pančevačke pivare, koja je zatvorena posle 286 godina postojanja.

Pojedinačno gledano, najviše radnika će otpustiti Industrija stakla Pančevo (ISP), iz koje će otići oko 250 radnika po socijalnom programu Vlade Srbije koja je obezbedila novac za otpremnine.

Otpuštanja u Industriji stakla sprovode se u okviru pripreme tog preduzeća za treći pokušaj privatizacije koji je planiran za decembar.

Među preduzećima u kojima su radnici otpušteni ili će biti otpušteni zbog privatizacije, stečaja ili kao tehnološki višak su Industrija stakla Pančevo, pančevačka pekara, Luka Dunav, preduzeće Ratar, Azotara i pivara Vajfert, navode u Službi za zapošljavanje.

Prema podacima te institucije, dodatnih 300 radnika biće otpušteno u opštinama Kovin, Kovačica i Opovo, od čega 200 njih u kovinskoj šećerani koja je u stečaju.

Protestovali Radnici u Vrbasu

Nekoliko stotina radnika i građana Vrbasa okupilo se danas ispred zgrade Skupštine opštine Vrbas, protestujući zbog velikog broja otkaza i ponašanja poslodavaca u tom gradu. Skup je organizovao sindikat Nezavisnost.

Predsednik Pokrajinskog odbora Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" za Vojvodinu Slavko Vlaisavljević rekao je okupljenim radnicima da 200 otkaza radnicima "Vitala" nije jedini problem i da je dovodena u pitanje čitava privreda grada.

Dogovor sindikata i uljare "Sunce"

Sindikati somborske uljare "Sunce" i Kompanija Invej dogovorili su se da se broj radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom sa 87 smanji na 83, izjavio je danas predsednik Sindikata Nezavisnost u "Suncu" Zoran Grbić.

"Uspeli smo da sa spiska skinemo radnike koji su u teškoj materijalnoj situaciji", kazao je Grbić agenciji Beta.

Vlaisavljević je rekao da se "u Vrbasu uništava prehrambena industrija, što automatski dovodi u pitanje ko će ovde ubuduće raditi, zarađivati i živeti".

Kako je naveo, ovaj skup je samo prvi korak ka pružanju pomoći radnicima koji trpe diskriminaciju i teror.

Vlaisavljević je pozvao funkcionere opštine Vrbas, političke partije i sindikate da se organizuju i da se zajedno bore protiv diskriminacije radnika i kršenja zakona i da zajedno organizuju protest.

U sastavu "Inveja" su vrbaska preduzeća "Vital", koji je početkom novembra za tehnološki višak proglasilo 204 radnika, "Trivit-mlin", koji će uskoro biti zatvoren, a dvadesetak radnika će, kako je rečeno, dobiti otkaze i otići iz firme uz otpremninu i Medela, iz koje na biro rada odlaze 34 radnice, kojima do penzije fale dve godine.

Na skupu je govorila i predstavnica štrajkačkog odbora fabrike "Mepol" Stana Bekeš, čiji radnici štrajkuju više od četiri meseca, tačnije od 9. jula.

Ona je kazala da je veći broj radnika koji štrajkuju poslednjih dana dobilo otkaze i pozvala radnike da budu solidarni u borbi za svoja prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.