Popović i Lintila o inovacijama i veštačkoj inteligenciji

Izvor: RTS, 29.Nov.2017, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović i Lintila o inovacijama i veštačkoj inteligenciji

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Finske, posebno u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji se u Helsinkiju sastao sa ministrom ekonomije i zapošljavanja Finske Mikom Lintilom.
Na početku svog boravka Nenad Popović je razgovarao s finskim ministrom ekonomije Mikom Lintilom o mogućnostima saradnje u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inovacija i jačanju preduzetničkog potencijala u Srbiji.

"Finska je jedan od svetskih lidera u razvoju inovacija i inovacionog preduzetništva. Želimo da primenimo iskustva Finske u izgradnji ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju", rekao je Popović.
Ističe da je Finska, zahvaljujući razvoju inovacija, a posebno kroz ulaganje u inovaciono preduzetništvo mladih, promenila strukturu svoje ekonomije.
Kako je rekao, Finska je nekada bila pretežno poljoprivredna zemlja, a danas je zemlja koja predvodi procese digitalne transformacije bazirajući svoju industriju na inovacijama i visokim tehnologijama.
"To želi da uradi i Srbija, oslanjajući se na iskustva i podršku partnera koji su već prešli taj put", istakao je Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Popović navodi da investicije u inovacije imaju vrlo brzo vraćanje kroz ekonomiju, poljoprivredu, elektrotehniku, mašinstvo.
"Mislim da je to važno iskustvo za Srbiju. Da što više jačamo preduzetništvo i inovacije zajedno kao inovaciono preduzetništvo jer ono će sigurno da donese rezultat posle nekoliko godina", navodi Popović.
Popović i Lintila su razgovarali i o razvoju veštačke inteligencije, ocenivši da ta tema ima strateški značaj za sve veći broj država u Evropi i svetu. 
Popović navodi da je finski ministar ekonomije ocenio da izvoz Srbije u softverskoj industriji predstavlja potencijal.
"Ministar Lintilom je ocenio da izvoz Srbije u softverskoj industriji koji je dostigao preko 750 miliona evra nešto što daje ogroman potencijal za aplikativni model za korišćenje informacionih sistema i tehnologija kao instrument u konkretnim industrijama", ističe Popović.

Lintila je istakao da Finska razvija strategiju za razvoj veštačke inteligencije i da ta tema više nije tema budućnosti, već sadašnjosti.
"Finska ima potencijal da postane lider u razvoju veštačke inteligencije", ocenio je on.
Kako je naveo, jedan od kamena temeljaca finskog inovacionog ekosistema je bliska saradnja javnog i privatnog sektora koja se odvija između univerziteta, naučno-istraživačkih instituta i kompanija.
Tokom dvodnevne posete Finskoj, ministar Popović je posetio finsku inovacionu agenciju "Tekes", a učestvovaće na najvećoj svetskoj startap konferenciji Slaš.
Ove godine će na toj konferenciji učestvovati tri srpske startap kompanije koje će stranim investitorima predstaviti svoje inovacione ideje u pokušaju da obezbede sredstva za komercijalizaciju tih ideja na globalnom tržištu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Može i Srbija - od ratarske do digitalne zemlje

Izvor: B92, 29.Nov.2017

Beograd -- Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Finske u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja...To je istakao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, posle sastanka sa ministrom ekonomije i zapošljavanja Finske Mikom Lintilom..."Finska je jedan od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.