Pogled iz Kine: Huawei tvrdi da može izdržati američku blokadu

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2019, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled iz Kine: Huawei tvrdi da može izdržati američku blokadu

KOLUMNA - Kineski tehnološki gigant Huawei 2018. godinu završio je s rekordnim poslovnim brojkama i nikad većom popularnosti. 

Uz 20-postotni godišnji rast te padom prodaje iPhonea u Kini, Huawei preskače Apple te preuzima drugu poziciju po tržišnom udjelu na tržištu pametnih telefona (odmah iza Samsunga), po prvi puta ostvarivši prihod veći od 100 milijardi američkih dolara.

Međutim, Huawei je odavno bacio pogled i na ostale tržišne aspekte u sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << telekomunikacija, od usluga u „oblaku" (cloud services) do umjetne inteligencije. A postao je i vodeći svjetski igrač u distribuciji pete generacije bežične mrežne tehnologije, poznatije pod nazivom „5G". Veliki dio ovih uspjeha vezan je upravo za kinesko tržište na kojemu Huawei uživa veliku podršku kineske vlade. Na međunarodnom tržištu takvu podršku, pak nema, upravo suprotno.

Već tijekom 2018. godine, tijekom pokušaja Huaweija da se u državama diljem svijeta intenzivno instalira njihova mrežna oprema u implementaciji 5G tehnologije, Australija i Sjedinjene Države izrazile su sumnju u sigurnosni aspekt tj. potencijalni rizik za nacionalnu sigurnost. Ubrzo se ista sumnja proširila i Europom, te na pojedine azijske zemlje. U prosincu iste godine, kćer osnivača Huaweija te glavna financijska direktorica kompanije, Meng Wanzhou, uhićena je na zahtjev SAD-a u Kanadi pod optužbom za financijsku prevaru vezanu za prekršene sankcije koju je SAD nametnuo Iranu.

Početkom 2019. godine, Huawei dolazi u sami centar trgovinskog rata između SAD-a i Kine kada u siječnju SAD podiže dvije tužbe protiv Huaweija, zbog pokušaja krađe podataka te već spomenuti prekršaj nametnutih sankcija Iranu. Nedugo nakon toga SAD uvodi zabranu svojim državnim agencijama da nabavljaju njihovu telekomunikacijsku opremu zbog ugroze nacionalne sigurnosti, na što Huawei odgovara tužbom definirajući zabranu „neustavnom".

Prije nekoliko dana, američki predsjednik potpisuje odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD-u, a Huawei se našao i na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine zbog čega američke tvrtke od sada moraju tražiti posebnu dozvolu ako žele nastaviti prodavati svoje proizvode (komponente) toj kineskoj kompaniji. Qualcomm, Intel i ostale velike tvrtke počinju zamrzavati poslovnu suradnju s Huaweijem, te prekidaju s isporukom svojih komponenti i usluga.

A proteklih dana, najnoviji udarac dolazi i od američkog internetskog giganta Googlea, koji objavljuje prekid suradnje s Huaweijem, u tehničkom smislu uskraćivanjem pristupa za nadograđivanje (update) Huawei mobilnih uređaja na Android sustavu, te pristupa Google Play Storeu, Gmailu i brojnim drugim aplikacijama koje će se odnositi na buduće kupce Huawei pametnih telefona.

I dok je odgovor kineske vlade na uhićenje financijske direktorice bio relativno „mlak", već u ožujku ove godine, tijekom Huaweijevog podizanja tužbe protiv zabrane nabavke njihove opreme u SAD-u, kineska vlada stala je iza kineskog tehnološkog diva podržavajući stav da odbijaju biti „žrtvovani kao tiha janjad". A posljednjih nekoliko dana, službeni Peking postaje sve glasniji u kritici američkoga predsjednika smatrajući kako je u pozadini svega namjera da se Kina isključi iz izgradnje 5G mreže u SAD-u, te u državama „saveznicama".

Prije nekoliko dana, glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine, Gao Feng, prenio je oštru opomenu službenog Pekinga kako je Trumpova odredba koja „štiti Ameriku od stranih protivnika koji aktivno stvaraju te iskorištavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama" izravno usmjerena na kineske tehnološke kompanije, te se pod neobrazloženom i neopravdanom izlikom o ugroženoj nacionalnoj sigurnosti pokazuje jasno nepoštivanje principa tržišne ekonomije, usmjereno protiv Kine.

Naglašava kako će Kina podržati sve kineske kompanije, pa tako i Huawei, u obrani njihovih legitimnih prava na stranim tržištima. Službeno državno glasilo, People's Daily, prenosi kako će navedene američke mjere zapravo najnegativnije utjecati upravo na poslovne aktivnosti američkih proizvođača koji intenzivno surađuju s raznim kineskim kompanijama. Međusobni kanali nabave su međunarodno isprepleteni, a negativni ekonomski pokazatelji se javljaju već danas kroz pad vrijednosti upravo dionica američkih proizvođača čipova.

U međuvremenu, Huawei je javno obznanio kako proizvođači čipova, uključujući Intel, Qualcomm, Xilinx te Broadcom prekidaju suradnju u isporuci, ali da to neće utjecati na proizvodnju s obzirom da Huawei raspolaže sa zalihama za još barem tri mjeseca. Navode također kako su se pripremali za ovakvu mogućnost te već dugi niz godina rade na razvoju vlastitog čipa kako bi umanjili udio stranih dobavljača. Huawei posjeduje naprednu tehnologiju, što potvrđuju većim ulaganjem u istraživanje i razvoj u protekloj godini, većoj čak i od Applea.

Stručnjaci smatraju kako će Googleov prekid suradnje s Huaweijem zapravo najmanje pogoditi kinesko tržište jer kineski korisnici najmanje ovise o Googleovim uslugama i aplikacijama, jer ionako tradicionalno koriste kineske „alternative" kroz aplikacije kompanija Tencent i Baidu. Najveći udarac će zapravo imati europski i američki korisnici naviknuti na Google, Gmail, YouTube i slične aplikacije kojih, kako sada stvari stoje, ubuduće neće biti na uređajima Huaweija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.