Platite račun ili ...

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platite račun ili ...

London -- Velika Britanija će u 2014. godini uvesti značajna ograničenja u radu svojih privatnih izvršitelja.

Tamošnja vlada se odlučila na ovakav korak zbog agresivnog i pretećeg ponašanja koje je poslednjih godina naročito izraženo usled finansijske i ekonomske krize.

Zakonske izmene, do kojih je došlo pod dugogodišnjim pritiskom javnosti, organizacija za zaštitu prava ljudskih prava, ombudsmana i udruženja potrošača, stupiće na snagu u aprilu, u sklopu reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započete 2007. godine, navodi se na sajtu britanske vlade.

Britanija ima dugu tradiciju izvršiteljske profesije i nekoliko vrsta izvršitelja. Njeni pripadnici, uglavnom privatni, izvršavaju sudske presude i idu u prinudnu naplatu neplaćenih poreza i taksi, kazni koje izrekne sud i kazni za parkiranje.

Izvršitelji mogu nasilno da uđu u stan ili u kuću samo ako dužnik nije platio sudsku kaznu za izvršeno krivično delo, ako duguje za porez ili za administrativnu taksu. Ali i za to postoji preduslov -druga sredstva ubeđivanja dužnika moraju biti iscrpljena. U ostalim slučajevima, ulazak je moguć samo sa izričitom dozvolom dužnika, ili ako dužnik bude neoprezan pa ostavi otključana vrata ili otvoren prozor. Svaki drugi način ulaska smatra se ilegalnim i dužnik može izvršitelja-prekršioca da tretira kao provalnika.

Uprkos propisima i raznim sudskim presedanima koji ograničavaju izvršitelja u ponašanju i izboru sredstva naplate, Britanci sa

dužničkim problemima suočavaju se s brojnim zloupotrebama
, kao što su nezakonito nagomilavanje izvršiteljskih troškova, ulazak na posed uz pomoć pretnje i sile, npr ubacivanjem noge u vrata, itd.

Prema navodima zaštitnika građanskih prava u Britaniji, kao što su organizacija Sitizen advajs (Citizen Advice) i savetodavni portal Dealing With Bailiffs (Kako postupati sa izvršiteljima), policija je bila poseban problem jer je, suprotno propisima, izbegavala da reaguje na izvršiteljske zloupotrebe, tretirajući ih kao "stvar za parnicu".

Rukovodilac sajta Dealing With Bailiffs Džejson Bejli ukazuje i na problem sa državnim savetodavnim centrima:

"Većini dužnika dug je napravio organ koji nije postupao u skladu sa propisima, a zvanični savetodavni centri ne istražuju kako je problem sa izvršiteljem nastao već zauzimaju stav: 'Trebalo je da platite račun'".

Prema Bejlijevim rečima, ovi centri i njihovi pravnici prosleđuju pritužbe građana privatnim kompanijama i izvršiteljskim komorama koje "isključivo zastupaju interese izvršiteljskih firmi, a ne interese konkretnog dužnika".

Organizacija Sitizen advajs je u drugoj polovini decembra 2013. godine optužila lokalne vlasti da privatnim izvršiteljima gledaju kroz prste kada se oni, u prinudnoj naplati tzv. komunalne takse (council tax) ponašaju agresivno i preteće prema građanima.

Prema navodima ove organizacije, koje je objavio Bi-Bi-Si (BBC) čak trećina pritužbi građana na izvršitelje odnosi se na njihovo ponašanje i nedozvoljene metode prilikom naplate komunalne takse, a broj pritužbi na privatne izvršitelje povećao se za 38 odsto u poslednjih pet godina.

Sitizen advajs je optužio lokalne vlasti da izvršiteljima gledaju kroz prste kada se oni, u prinudnoj naplati ove takse, ponašaju agresivno i preteće, i da opštine i gradska veća pogoršavaju položaj dužnika uvećavajući troškove postupka. Kako tvrdi Sitizen advajs, velike su razlike u iznosu tih troškova po Engleskoj i Velsu.

Britanska komora izvršitelja optužila je Sitizen advajs da "izvrće činjenice", a ta organizacija je, pak, navela da joj se od januara do novembra 2013. godine obratilo 16.905 ljudi zbog problema sa izvršiteljima koji naplaćuju komunalnu taksu.

Druga organizacija, Mani advajs trast (Money Advice Trust) napravila je u avgustu crnu listu lokalnih vlasti i optuž

Prema rečima šefice Mani advajs trasta, iznete brojke ukazuju da lokalne vlasti moraju da promene ponašanje. "Čini se da one smatraju da svako ko ne plaća - neće da plaća, a ne da ne može da plaća".

Posle višedecenijskog pritiska zaštitnika prava građana, vlada Velike Britanije je uvela obavezno licenciranje izvršitelja, a 2012. je uvela i neobavezujući kodeks ponašanja izvršitelja. Međutim, u junu je otišla korak dalje pooštrivši zakon.

Na sajtu vlade se može pročitati izjava sekretara za lokalne zajednice Erik Pikls, koja je data tim povodom: "Neprihvatljiva je praksa da opštine unajmljuju izvršitelje koji su krupajlije i koriste se agresivnim taktikama poput šutiranja vrata radi ulaska, fantomskih poseta ili zaračunavanja previsokih troškova".

"To je nepravično i šteti opštinskom ugledu... Danas su naše smernice kristalno jasne: vreme je da se zaustave razni zakulisni postupci, kao kad gradska veća uzimaju ugovoreni procenat od izvršitelja koji će za novac uraditi gotovo sve", naveo je Pikls.

Izvršiteljima je sada izričito zabranjeno da ulaze u domove dužnika kada su unutra samo deca, da u "posete" dolaze između devet uveče i šest ujutro, ili da plene vitalne delove pokućstva kao što su frižider, mašina za pranje veša, mikrotalasna pećnica i šporet.

Pooštrava se i obaveza izvršitelja da dobije dozvolu suda pre no što nasilno uđe u dužnikov posed - on će morati da dokaže da se tamo nalaze, ili postoji verovatnoća da se tamo nalaze, dužnikova dobra, moraće sudu da pruži informaciju o razlozima ulaska na posed, obimu neophodne sile za ulazak, i da li će posed biti ostavljen u bezbednom stanju nakon odlaska izvršitelja.

Izvršitelj, takođe, neće smeti da prodaje zaplenjena dužnikova dobra dok ne prođe sedam dana od zaplene, i moraće da izričito obavesti dužnika o postojanju ovog roka.

Zakupodavci stanova više neće smeti bez sudske dozvole da koriste izvršitelje radi zaplene dobara na ime neplaćene rente.

Britanska vlada je najavila da će se u skorije vreme pred Parlamentom naći preostale mere koje će urediti ponašanje izvršitelja - na osnovu pravosudne reforme, započete 2007. godine. Među tim merama je propisivanje koliko tačno izvršitelj sme da naplati na ime troškova, obavezna obuka za izvršitelje i izdavanje sertifikata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.