PROBA MALE MATURE SUTRA I U SUBOTU: Da li će ove godine kriterijum biti ublažen zbog pandemije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2021, 14:39

PROBA MALE MATURE SUTRA I U SUBOTU: Da li će ove godine kriterijum biti ublažen zbog pandemije?

Probni test za učenike osmog razreda biće održan sutra i u subotu

Probni završni test za učenike osmog razreda biće održan sutra i u subotu, a tokom naredna dva dana polagaće se matematika, srpski, odnosno maternji jezik i kombinovani test.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Milan Pašić rekao je da je probni završni test uvek za nijansu teži od konačnog i kaže da će se zadaci oslanjati na one koji su se našli u zbirkama objavljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u januaru.

Pašić podseća da je proba male mature bila predviđena za 26. i 27. mart, ali da je zbog epidemijske situacije pomerena za 9. i 10. april.

On je apelovao na đake da ne koriste nedozvoljene radnje kao i na nastavnike da im ne pomažu kako se ne bi stvarala lažna slika o njihovom znanju, a roditelje pozvao da ne stvaraju dodatni pritisak na decu.

Upitan da li će kriterijum bodovanja biti ublažen, Pašić je rekao da je uveren da će i autori, rencenzenti i komisija imati u vidu faktor pandemije.

Takođe podseća da mala matura obuhvata kompletno gradivo koje su đaci prošli od početka svog školovanja, dodajući da će zadaci u zbirkama koje su izašle u januaru biti slični sa onima koji će biti na testu.

Govoreći o tome koliko je pandemija promenila odnos prema školi imajući u vidu onlajn nastavu, Pašić kaže da je tu važna uloga roditelja koji treba da pomognu i pruže podršku deci da steknu nove veštine.

Pašić je naveo da će naredne subote, 17. aprila od devet do 12 časova biti prikazana analiza zadataka sa probne male mature, gde će đaci moći dodatno da vide gde su najviše grešili i da steknu neki novi uvid.

Kazao je i da su testovi već distribuirani i nalaze se u sefovima direktora škola. Ministarstvo je pripremilo i video-uputstva za učenike, nastavnike i direktore škola.

Ceo proces upisa biće digitalizovan preko portala mojasrednjaskola.gov.rs koji će od ponedeljka biti u funkciji.

- U okviru tog portala, đaci će moći da se prijave za ispit, da podnesu žalbu posle ispita, popune listu sa školama koje žele da upišu i da na kraju obave upis - naveo je Pašić.

Podsetio je da su završni testovi planirani za 23, 24. i 25. jun, a da će 27. izaći preliminarni rezultati, a 2. jula konačni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.