PAPRENO PLAĆEN POSAO: Srpsku šljivu najviše uvoze OVE DRŽAVE, a od dnevnice će vas zaboleti glava

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2021, 16:11

PAPRENO PLAĆEN POSAO: Srpsku šljivu najviše uvoze OVE DRŽAVE, a od dnevnice će vas zaboleti glava

U nekim delovima Šumadije, ovogodišnji rod šljive je duplo manji neko lane.

Najviše se gaje čačanska lepotica i stenlej, ali te sorte nisu ovog leta rodile u svom punom kapacitetu.

- Do toga je došlo jer je bio kasni mraz. Imali smo toplu zimu, sve je krenulo, i onda je u tom mrazu sve stradalo - Miloš Milić, predsednik udruženja "Šumadija voće".

Sa druge strane, proizvođači koje su zaobišle vremenske nepogode kažu da su ove godine zadovoljni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Nije loš rod i cena je dobra - Radan Ješić, voćar iz Čumića.

Manji deo roda izvozi se u Rusiju, dok šumadijsku šljivu najviše uvoze Nemci. Proizvođači ističu da retko plasiraju voće na terirotiji Srbije zbog niskih otkupnih cena.

Završava se berba čačanske lepotice, a za nekoliko dana, vredni berači koji imaju pune ruke posla, preći će na stenlej. Dnevnica u Šumadiji ove godine iznosi dve i po hiljade dinara.

Da bi solidno živeli, uzgajivači kažu da je potrebno da otkupna cena šljive bude između 70 i 80 dinara, ali je ona ove godine ipak 50 dinara po kilogramu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.